x

Prema tvrdnjama američkih naučnika: U Albaniji je moglo biti mnogo gore!

Dvojica američih naučnika objavili su analizu serije zemljotresa koji od utorka ujutru potresaju Albaniju u kojoj ističu da je sve moglo biti mnogo gore.

Uz podsjećanje na žrtve i povrijeđene u mnoštvu zemljotresa koji su tokom jučerašnjeg dana potresalli Albaniju, od kojih je najjači udar bio 6,4 stepena, američki naučnici Ros Stein i Volkan Sveligen tvrde da je sve moglo biti mnogo gore.

Oni podsjećaju da je zemljotres u Skoplju iz 1963. bio malo slabiji, ali je imao dramatično veće posljedice.

Dvojica američkih naučnika, u analizi objavljenoj na portalu Temblor, kažu i da je veoma neobična aktivnost tla nakon najjačeg udara koji je juče pogodio dijelove Albanije, prenosi Tanjug.

U Albaniji je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana zabilježeno više od 520 manjih potresa, a najjači su bili nešto iznad pet stepeni.


Naučnici Svein i Steligen su povezali jučerašnji zemljotres u Albaniji sa potresima koji su nakon samo šest sati registrirani u više gradova Bosne i Hercegovine, od kojih je najjači udar bio magnitude 5,4.

Oni, naime, ne isključuju mogućost da je riječ o slučajosti, ali ako se, kako kažu, te aktivnosti tla povežu, to bi moglo biti podstaknuto seizmičkim talasima zemljotresa u Albaniji, ali bi se, prema njihovom tumačenju, oni raširili za samo nekoliko minuta.

Prema njihovom tumačenju, zemljotres koji je pogodio Albaniju posljedica je tektonskog pritiska Zemjine kore, koji se protezao od južne Hrvatske do Grčke.

Ova kompresija Zemljine kore, kako su istakli, očita je u kontrakcijama koje su se dogodile na površini Zemlje i vidljiva je u skupljanju koje se dogodilo na Zemljinoj površini, što je pokazalo GPS mjerenje u poređenju sa ranijim potresima u regionu.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.