x

tragedija

Preminula beba Aleksandre Subotić: Mala Jana nije pobijedila tumor jetre, majka se oprostila porukom koja slama srca!

Beba Jana, kojoj je u decembru sa svega 5 mjeseci, operisan tumor jetre, preminula je danas, saopštila je njena majka Aleksandra Subotić. Jana je bila najmlađi je pacijent na svijetu kojem je operisan tumor jetre. Tada je pokazala nadmoć nad opakom bolesti i pokazala koliki je borac, iako je juna 2020. godine došla na ovaj svijet.

Djevojčicina majka od kćerkice se oprostila pretužnom pjesmom:

Za te živim ja,
za te umrijeću,
i sve dok živim,
o tebi pjevaću.


Zlato moje, sunce moje,
dušo moja, moj živote, ljubavi,
srećo moja, tugo moja,
moja posljednja i prva ljubavi.

Sa ovom pjesmom sam te rodila, sa njom te ispraćam na vječni počinak. Živjećeš zauvijek, sine moj. Zapamti da ćemo se opet negdje sresti."



Kako je njena borba počela, kroz šta su sve ona i njena porodica prošle, koliko je sati, dana, nedjelja i mjeseci u njihovim životima bilo prožeto strahom, za Telegraf.rs ispričala je Janina majka, Aleksandra Subotić.

- Jana je dijete iz uredne trudnoće, rođena u terminu, 23. juna 2020.,ocijena na rođenju 9/10, sve je odlično bilo. Do drugog mjeseca života napredno dijete, učilo, raslo, razvijalo se. Početkom septembra je imala prvi napad bola, gdje smo mislili da joj se nešto ne dopada u okolini ili ima strah od nečega. Bila je jako nervozna i tužna, ali smo mislili da je samo faza i da će proći - rekla je Aleksandra u januaru.


Tvrd stomak koji je bio otečen sa ispupčenim pupkom uz bolno plakanje, bili su znak roditeljima da nešto nije u redu. Pozvali su hitnu pomoć, poslije čega su iz Ribara prebačeni u Šabac, a ljekari u dječijem dispanzeru rekli su da je dijete naduto, puno gasova i zadržane stolice.

Urađen joj je ultrazvuk stomaka i utvrđeno prisustvo tumorske mase. Ogroman tumor od 12 centimetara koji je rascvjetao jetru. Dijete je bilo u jako lošem stanju, u fazi padanja u šok. Tražili su da dovedem dijete u intervenicije, tražili su joj venski put, međutim od dehidratacije, opalog hemoglobina, gdje je dijete iskrvarilo od tog tumora, nisu mogli da nađu i prebačena je na intenzivnu njegu.


Poslije 6 ciklusa hemioterapije, odlučeno je za operaciju, gdje se tumor prepolovio na pola. 97 odsto tumora je nekroziralo, ali iako je imao 6 centimetara, bilo je rizično uraditi tako nešto na bebi od nepunih 6 mjeseci, piše Telegraf

Tako je i urađeno 11. decembra 2020., ali su imali problem prilikom ušivanja, jer su joj crijeva dosta bila otečena. Bila je na respiratoru, u vještačkoj komi, jer su crijeva bila u nekoj kesi tih 7 dana do druge operacije. Zatim je odrađena i ta druga operacija 18. decembra 2020. i sve je prošlo kako treba.

Jana, nažalost, nije izdržala borbu sa bolešću, i preminula je.

.

.

.

.

Izvor: Republika.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.