x

Preminuo dječak (14) iz Niša nakon operacije u privatnoj bolnici: Hitno prevezen u Tiršovu, ali je izdržao samo 35 minuta!

Dječak (14) iz Niša preminuo je u subotu na Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu nakon što je dovezen iz Opšte bolnice "Atlas". S. A. (2004) iz Niša je sanitetskim vozilom iz privatne klinike prevezen u subotu oko 10.20 radi ukazivanja ljekarske pomoći. Preminuo je oko 10.55.

On je u privatnu bolnicu primljen 6. januara radi operacije kičmenog stuba, a operaciju je izvršio doktor M.S. dva dana kasnije.

Za sada se ne zna uzrok smrti, a po nalogu zamjenika tužioca Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu tijelo dječaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije.

Uviđaj sprovodi Uprava kriminalističke policije.


U međuvremenu se oglasila i Opšta bolnica "Atlas" u kojoj su rekli da je dječak primljen zbog hirurškog liječenja urođenog deformiteta kičme, ali da je imao i težak poremećaj rada srca, pluća i organa digestivnog sistema.

"Pacijent je prethodno u više navrata operisan ne samo zbog ispravljanja kičme, već i zbog atrezije anusa, te nedostatka jednog plućnog krila. Prije tri godine zbog osnovnog oboljenja djetetu je prestao rad srca i pluća, kada je reanimiran, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršavala do 125 stepeni, što je dalje remetilo funkcije pluća i srca. Stanje djeteta je procijenjeno kao kritično jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrtnog ishoda", saopštili su iz bolnice.


Oni kažu da su roditelji bili svjesni težine bolesti, kao i činjenice da po svim okolnostima planirana hirurška procedura spada u kategoriju operacija kojom se pokušava spasiti život, jer bi u suprotnom smrtni ishod bio neizbježan.

Pošto odlazak u inostranstvo nije bio moguć iz finansijskih razloga, u Beograd je pozvan spinalni hirurg iz Njemačke, usko specijalizovan za kompleksne dječije deformitete.

"Operacije je protekla bez ikakvih problema, iako je trajala 12 sati. Postignuti su svi planirani korektivni zahvati. Pogoršanja koje je nastupilo posljedica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja — iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opšte otpornosti djeteta (tjelesna težina prije operacije samo 26 kg). Medicinske komplikacije, uključujući i letalne su nažalost neizbježni dio u liječenju drastičnih urodenih deformiteta kičme", piše u saopštenju bolnice.

.

.

.

.

.(

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.