x

tužna vijest

Preminuo legendarni trener KK Sloboda Borislav Džaković

Legendarni trener Košarkaškog kluba Sloboda Borislav Džaković preminuo je u 72. godini.

Džaković je rođen 24. oktobra 1947. godine u Mostaru, a nakon završetka igračke, trenersku karijeru počeo je u beogradskom KK 22. decembar.

U Slobodu je stigao 1984. godine, a nakon samo dvije godine sa ekipom je ostvario ulazak u Prvu saveznu košarkašku ligu Jugoslavije. Nakon tog uspjeha stigao mu je poziv iz Jugoplastike kojeg je odbio jer je dao riječ predsjedniku i direktoru kluba Ibrahimu Morankiću i Ismetu Berberoviću. Splitski klub je umjesto njega preuzeo Božidar Maljković, a ostalo je historija.

Nakon što je sa Slobodom u sezoni 1986/1987 ispao iz lige, napustio je klub, ali se vratio 1990. godine. Ponovo je ostvario ulazak u viši rang, a u sezoni 1991/1992 Tuzlaci su pod njegovim vodstvom igrali u play-offu za prvaka Jugoslavije.

Nakon završetka sezone ponovo je napustio Slobodu, a vratio se u klub 2003. godine kada je pod njegovim vodstvom Mirza Teletović eksplodirao i sa 7,2 poena u prosjeku skočio na čak 26,4 poena prosječno. Posljednji angažman na klupi Slobode je završio 2006. godine.

U karijeri je vodio i Partizan, Crvenu zvezdu, Šibenku, banjalučki Borac, Vojvodinu i kiparski ENAD.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.