x

LEGENDARNI TRENER KENGURA

Preminuo Zvonimir Rale Rašić: Prvi koji je odveo Australiju na Svjetsko prvenstvo

Rašić je 1989. godine uvršten u sportsku Kuću slavnih u Australiji, a 2001. godine odlikovan je medaljom australskog sporta


Zvonimir Rale Rašić, nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Australije i mnogih klubova na tom kontinentu, rođen u Bosni i Hercegovini preminuo je u Sidneju u 87. godini života.

Legendarni Rašić je bio revolucionar fudbala u Australiji. Vodio je „Kengure“ pet godina, od 1969. do 1974. godine i imao je najveći utjecaj na popularnost i shvatanje fudbala u Australiji.

Zvonimir Rašić je rođen u mjestu Dole u blizini Ljubškog. Igrao je u Borcu iz Banja Luke, Vojvodine i Spartaka iz Subotice, prije nego što je 1962. godine otišao u Australiju, gdje je igrao za tamošnji klub Futskrej.

Potom je isti tim počeo i da trenira, a nakon toga je preuzeo i reprezentaciju, koju je odveo na prvo Svjetskog prvenstva.

Poslije Mundijala je dobio otkaz, a kasnije je istakao da vjeruje da je otpušten zato što ga nisu gledali kao pravog Australca.

Rašić je 1989. godine uvršten u sportsku Kuću slavnih u Australiji, a 2001. godine odlikovan je medaljom australskog sporta, kao i medaljom za sve što je uradio za fudbal u Australiji.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.