x

Preventivno uzimanje antibiotika moglo bi smanjiti opasnost od infekcija tokom i nakon porođaja

Nastanak potencijalno smrtonosnih infekcija na godišnjem nivou mogao bi se spriječiti davanjem antibiotika svakoj ženi koja ima instrumentalno asistirani vaginalni porođaj, otkriveno je u novom velikom ispitivanju.

Propisivanjem antibiotika ženama koje su imale asistirani porođaj smanjio bi se rizik od kasnije infekcije za gotovo 50 posto, pronašli su britanski istraživači s Univerziteta Oxford.

Ukoliko se ova praksa implementira u cijeloj Velikoj Britaniji, oko 7.000 infekcija godišnje može biti spriječeno, navode autori u nalazima objavljenim u medicinskom časopisu Lancet. Također, samo slučajevi smrtonosne sepse mogli bi biti smanjeni čak za 56 posto.

Istraživači sada pozivaju Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ažurira globalne smjernice i za Veliku Britaniju, SAD, Australiju i druge zemlje koje ne propisuju antibiotike u preventivne svrhe kada je riječ o oblasti ginekologije.

"Infekcija povezana s asistiranim porođajem je glavni uzrok smrti i ozbiljnih bolesti. Skoro svaka peta žena razvija infekciju nakon asistiranog vaginalnog porođaja i naši rezultati pokazuju da bi se to moglo smanjiti za gotovo polovinu i to samo jednom dozom profilaktičkog antibiotika", kaže Marian Knight s Univerziteta Oxford koji je i vodio istraživanje.

Međutim, pojedini sistemi zdravstvene zaštite pokušavaju da se uhvate ukoštac s neselektivnom i prekomjernom upotrebom antibiotika koja može dovesti do stvaranja rezistencije, piše Independent.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.