x

GRADSKA PIJACA

Previše skupo ili nam je već normalno: Kilogram paprika 4 do 6 KM, salata 4 KM, kajmak 25 KM

Za kilogram paradajza i tikvica potrebno je da izvdojite po 5 KM, a za salatu i karfiol po 4 KM


Iako se na gradskim pijacama nekada moglo kupiti više proizvoda za 6 KM, danas za taj novac možete dobiti tek kilogram paprika.

Reporter "Avaza" je posjetio pijacu "Markale" u Sarajevu kako bi provjerili cijene u 2023. godini.

Za kilogram paradajza i tikvica potrebno je da izdvojite po 5 KM, a za salatu i karfiol po 4 KM. Tezge su besprijekorne, voće i povrće izgleda kao nacrtano, a prodavači su ljubazni i sa veselim osmijehom spremni za stalne i nove mušterije.

Nismo mogli a da ne popričamo sa trgovcima i čujemo šta oni kažu: Ima li pazara, da li misle da su cijene skupe i koliko cijene utiču na samu zaradu. 


- Cijene su iste kao i u 2022. godini, ljudi kupuju na komad. Skupe cijene nisu do nas to je do našeg rukovodstva, najmanje je do nas, ovisi o državi.

Cijene utiču na sve i na našu zaradu ali kako idu energenti idu i cijene. U ovakvoj situaciji se ništa ne zna ni kako će biti.

Sve je od dana do dana. Turisti su tu pa se osjeti i bolji pazar..., ima više naroda i više prodaje - rekla je ljubazna trgovkinja za portal "Avaza".


Almin Adilović, trgovac suhomesnatih proizvoda iz Visokog, ističe kako su cijene bile prilagođene za vrijeme novogodišnjih i Božićnih praznika.

- Što se tiče mesa niže cijene utiče na sve i od budućnosti zavisi da li će biti stoka jeftinija. Sada je skupa, valjda će kupovna moći biti manja tako da se nadam da će do nekog pada, minimalnog pada tako da nismo samo mi - naveo je Adilović.


Izvor: avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.