x

Pričaj rukama, da te cijela Italija razumije

Osim po Ferariju, Pirlu, špagetama i Armaniju, Italijani su i kao "brbljiv" narod sa melodičnim jezikom i akcentom koji oteže, postali prepoznatljivi po svojoj gestikulaciji. Sada su već "kraljevi" ove "discipline", jer oni već tako dovoljno sočan način komunikacije moraju da "začine" i sa prepoznatljivom gestikulacijom.

Slobodno može da se kaže da je osim specifične italijanske kuhinje i govor rukama postao autentični italijanski brend. Italijani, inače, koriste čak 250 gestikulacija svakog dana.


Pa tako recimo kada poljubite tri spojena prsta znači da je nešto perfektno, kada trljate dva kažiprsta jedan o drugi znači da je neko dvoje imalo seksualni odnos, a kada spoljnim dijelom šake pogladite bradu ka naprijed znači da vas nije briga za nešto. Kada kažiprstom povučete kapak, znači da neko postupa pametno.


Nekada isti znak ima različiti kontekst, tako da pažljivo morate da ih odmjerite, kako biste se razumjeli. A kao što postoje razlike u naglascima i dijalektima jezika u zavisnosti od podneblja, tako i "govor tijela" ima svoje finese po različitim regionima. Recimo, češće se gestikulacija koristi u velikim gradovima na jugu, gdje su gužve veće, kako bi na taj način učinili sebe vidiljivijima.


"Da bi privukli pažnju ljudi su gestikulisali i koristili čitavo tijelo", objasnila je Izabela Pođi, profesorka psihologije koja istražuje kompleksnost gestovnog jezika u Italijana.


Primijetila je i da, na primjer, ne postoji gestikulacija za riječ "molim", ali ako sklopite šake kao da se molite, navodi, to ima to značenje.


I poznati se često služe gestikulacijom. Naime, slavni modni dizajneri Dolče i Gabana, svoju kolekciju su prezentovali kampanjom gdje manekeni u crno-bijelom spotu, pokazuju različite gestikulacije.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.