x

Prijateljice imaju veliki utjecaj na ženinu želju za potomstvom

Naučnici s italijanskog Univerziteta u Bocconi otkrili su da prijateljice imaju veliki utjecaj na ženinu želju za djetetom.

Upravo zbog toga one žene koje nisu razmišljale o djetetu mogu odjednom promijeniti mišljenje nakon što njihove najbolje prijateljice ili više njih rode, pokazalo je istraživanje provedeno na više od 1700 žena u dobi od 17 do 30 godina.

Taj je efekt najizraženiji kod žena nakon srednje škole. Svoj vrhunac doseže dvije godine kasnije, a potom se s vremenom smanjuje, zaključili su naučnici za Daily Mail.


– Odluke o planiranom potomstvu nisu samo pod utjecajem ličnih karakteristika i želja, već i društvenog kruga u kojem se žena kreće, posebno u smislu potpore – rekla je koautorica istraživanja, Nicoletta Balbo.


Dodaje kako to nije ništa neobično, jer je otprije poznato da prijatelji imaju velik utjecaj na brojna ponašanja, poput pušenja, pijenja, vježbanja i druženja.

Osim toga, prijateljice su ženama bitan izvor znanja o majčinstvu i učenju kako se brinuti o djetetu, a i zajedničko iskustvo majčinstva može višestruko umanjiti stres.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.