x

Prije kupovine - igračku na pregled

Glatke i neoštećene površine, boja koja se ne guli i plastika bez ftalata uslovi su koje mora ispunjavati dobra igračka .

Mozgovi dječaka koji su tokom razvoja u maternici bili izloženi ftalatima, hemijskim spojevima iz plastike, bili su sličniji ženskima, tvrde naučnici s Univerziteta u Ročesteru.

Radije su se igrali poput djevojčica, a naučnici misle kako su za to krivi spojevi iz plastike koji utječu na hormone. Upotreba tih spojeva u plastičnim igračkama zabranjena je u EU, ali problem su igračke proizvedene u Kini.

* Zato kupujte cucle od silikona, a ne od plastike, a budite oprezni kad odlučite izabrati igračke bez deklaracije.


* Ne oslanjajte se samo na deklaracijiu, nego prije kupovine razmislite i je li igračka primjerena dobi djeteta, sadrži li sitne dijelove koje dijete može udahnuti.

* Što je dijete manje, igračka treba biti veća. Velike mekane igračke od pliša, velike drvene kocke, lopte, automobili, kamioni, kantice i lopatice najčešće nemaju sitne dijelove koji bi mogli naštetiti djetetu.

* Sigurne igračke imaju glatke i neoštećene površine, a boja im se ne smije guliti. Prije kupovine treba provjeriti jesu li dovoljno stabilne, bez uzica ili savitljivih dijelova koji mogu uštinuti dijete, a otvori su opasni jer se u njima mogu zaglaviti prsti.

* I stare igračke treba redovno provjeravati, a sve oštećene treba baciti.


Upozorenje trudnicama!

Kako bi se zaštitile od potencijalno štetnih spojeva iz plastike, koji navodno mogu utjecati na hormone, stručnjaci trudnicama savjetuju da budu oprezne kad kupuju plastične predmete.

Broj tri ili PVC koji se otiskuje unutar reciklažnog trokuta sa strelicama na ambalaži znači da je proizvod siguran.

Ako niste sigurni sadrži li proizvod opasne spojeve, možete kontaktirati proizvođača ili igračku provjeriti na internetskoj stranici. 


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.