x

Priprema zimnice: Sedam važnih pravila za kiseljenje

Svoj povratak duguje prije svega ljubiteljima dobre, zdrave i kvalitetne hrane.

Već gotovo izumrli običaj priprema zimnice vraća se na gastroscenu u velikom stilu. Svoj povratak duguje prije svega ljubiteljima dobre, zdrave i kvalitetne hrane koji su, unatoč dostupnosti namirnica tokom cijele godine, prigrlili običaj naših baka.

BIRAJTE ZRELE PLODOVE

Možda je najvažnija to da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove koji nisu ni na koji način oštećeni.

ČISTOĆA JE VAŽNA

Drugo pravilo kojeg se jako bitno držati odnosi se na čistoću, kako samih namirnica tako i pribora koji se koristi pri pripremi i poslije pri skladištenju. Sterilizirani pribor osigurat će vam dugotrajnost i kvalitetu pripremljene zimnice.


KRENITE S JEDNOSTAVNIM RECEPTIMA

Ako ste totalni početnik, najbolje je da krenete s manje zahtjevnim receptima, odnosno pripremom onih jela s kojima je mogućnost da pogriješite minimalna.

PAZITE NA KONZERVIRANJE

Ako želite uvijek i u svakom trenutku biti sigurni da znate što konzumirate, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak. Bosiljak služi kao konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast.

Uz bosiljak, prirodni konzervansi su gorušica i hren koji se uz šećer, so, ocat ili alkohol dodaju hrani kako bi se spriječilo kvarenje.


TEGLE DOBRO OPERITE

Naravno, osim na konzervanse, valja paziti i na tegle u koje ćete pohraniti zimnicu. Staklenke operite i dobro osušite u pećnici. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća tekućina ili smjesa. Najbolje ih je držati na 70 stepeni oko pola sata, tako ćete biti sigurni da su potpuno sterilizirane. Koristite li gumene čepove, kod konzerviranja napravite vakuum.

POHRANA NA SUHO MJESTO

Napunjene tegle pohranite na suho i tamno mjesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10 stepeni Celzija. Prije nego što se bacite u akciju, dobro je znati da se sve voće i povrće ne priprema na isti način, nego ima neke svoje zakonitosti kojih se valja držati. Tako, primjerice, mrkvu, celer, cveklu i ostalo slično povrće za zimnicu režite na kockice, kriške ili štapiće jednake veličine kako bi se ravnomjerno ukiselilo.

Kiselite li pak gljive, prije samog postupka obrišite ih vlažnom krpom, a paprike prije kiseljenja izbockajte čačkalicom.

DODAVANJE OCTA

Kada dodajete ocat, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje. Za kraj svakako valja napomenuti da ukiseljeno povrće nutritivno ne odudara puno od svježeg, a slično je i s energetskom vrijednošću – unatoč konzervansima šećeru i octu, domaća zimnica ima nisku kalorijsku vrijednost.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.