x

Dezerti

Pripremite kolač od jabuka koji izgleda kao remek-djelo, a izvrsnog je okusa!

Ovu prekrasnu pitu od jabuka napravila je Ann Reardon, a recept je objavila na blogu How To Cook That. Napisala je kako joj je jedan od najvećih izazova s kojima se suočila kod ovog deserta bilo to kako zadržati crvenu boju jabuke. Otkrila je kako.

Potrebno je:

Tijesto:

250 g običnog brašna

125 g maslaca

100 g šećera

60 g usitnjenih pekan oraha, a može i običnih

1 jaje

Postupak: Utrljajte maslac u brašno, dodajte orahe i šećer pa jaje. Razvaljajte tijesto tanko i ispecite na 180 stepeni oko 20 minuta – tako da bude hrskavo

Premaz od pekmeza:

80 g pekmeza

1 kašika vode

Postupak: Otopiti na toploj tavi pa četkicom premazati preko tijesta.

Krema:

200 ml mlijeka

4 žumanca

37 g šećera

14 g kukuruznog brašna

100 ml vrhnja

vanilije po želji

Postupak: Umutite zajedno žumance, šećer i kukuruzni škrob te malo mlijeka. Zagrijte preostalo mlijeko dok ne provri pa u njega polako ubacite tu smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Potom umiješate. vrhnje i vaniliju.

Za ruže od jabuka:

16 crvenih jabuka

125 ml svježeg soka od narandže

105 g šećera

110 g rastopljenog maslaca

Postupak: Narežite jabuke kao u videu pa ih stavite u posudu sa smjesom soka od narandže i maslaca, neka se namaču deset minuta – to je tajna očuvanja crvene boje. Nakon toga ih poslažite na kolač kao u videu.

Prijatno!


Izvor: Ljepotaizdravlje.ba/ Foto: PrintScreen

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.