x

Priznavanje promjena u životu vaših mališana može biti korisno

Nekoliko stručnjaka koji su o ovoj temi razgovarali istaknulo je da anksioznost roditelja može učiniti da se djeca osjećaju nervozno -.

U ovo vrijeme kada rutina nije kao prije i kada su svi zabrinuti zbog pandemije koronavirusa, treba obratiti pažnju na djecu i kako se osjećaju. Iskoristite ove četiri tehnike da pomognete tjeskobnom djetetu, kažu stručnjaci.

Odredite šta se događa

Već samo priznavanje nedavnih promjena u životu vaše djece može biti korisno, rekli su psiholozi iz Njujorka. S malom djecom možete voditi neprestani popis stvari koje su se promijenile i stvari koje su ostale iste.

Prođite taj popis usmeno sa svojom djecom, naprimjer: „Prije ste išli u školu, to se promijenilo, ali mama vas i dalje gnjavi svake večeri, to je ostalo isto.“ Tako će se djeca osjećati manje sama u svojim osjećajima, jer će znati da nisu jedini koji primjećuju da stvari nisu onakve kakve su nekad bile.

Riješite se vlastite tjeskobe 

Nekoliko stručnjaka koji su o ovoj temi razgovarali istaknulo je da anksioznost roditelja može učiniti da se djeca osjećaju nervozno. Naša djeca su sjajni emotivni detektori svojih roditelja, kažu psiholozi sa Univerziteta u Minesoti. Ako pokazujete svoju anksioznost, to može utjecati na interakciju s vašom djecom.

Naučite djecu tehnikama opuštanja

Progresivno opuštanje mišića, gdje naprežete i zatim oslobađate pojedine grupe mišića, može biti od koristi za anksioznu djecu. Usto, pomaže i ako s djecom duboko dišete.

Napravite raspored sa slikama

Predvidljivost je vrlo važna za anksioznu djecu, a jedan od načina da umirite djecu koja još ne čitaju jeste napraviti raspored koji sadrži slike prikazujući rutinu dana.  


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.