x

Proizvodnja Alfa Romea i Fiata usporena zbog prljavih toaleta

Zbog protesta radnika u Italiji povodom nehigijenskih uslova u toaletima, nedostatka radne opreme i slabog grijanja, usporena je proizvodnja modela Alfa Romeo Tonale i Fiat Panda.

"Dio zaposlenih u fabrici Pomigliano blizu Napulja obustavio je rad na dva sata u petak u sklopu trećeg dana protesta", izjavio je Simone Marineli, koji je na čelu automobilskog ogranka sindikata Fiom.

"Fabrika je prljava, a toaleti smrde. Nedostaju radni kombinezoni, a neki radnici moraju mjesecima da čekaju da se zamijene stari i dotrajali", dodao je Marineli.

Prema riječima portparola Stelantisa, ova kompanija odbacuje optužbe za nedostatak pažnje na uslove rada. Kako on tvrdi, kompanija uvijek djeluje u okviru ugovora o radu i sa poštovanjem prema svojim zaposlenima, uz uvažavanje konkurentskog okruženja automobilske industrije.

Izvršni direktor Stelantisa, Karlos Tavares je poznat po posvećenosti detaljima kako bi pronašao uštede u okviru strategije koja podržava zaradu koja se diže na rekordne nivoe. Zabrinutost oko održavanja objekata nakon smanjenja broja radnih mjesta u postrojenju Pomigliano, gdje je manje od polovine radnika koji proizvode Fiat Pandu učestvovalo u protestima u petak, nije izolovana jer osoblje u drugim fabrikama takođe vrši pritisak na menadžment da poboljša uslove rada.

Kako tvrdi Kristin Virasami, koja je na čelu francuskog sindikata CFDT, proizvodni pogoni u Francuskoj ne dobijaju odgovarajuća ulaganja u njihovo održavanje.

"Toaleti su često začepljeni, nerijetko nedostaje sapun, a problem je i trava koja se ne kosi. Ljeti nedostaju ventilatori, a u fabrikama može da bude jako zagušljivo“, rekla je ona u telefonskom intervjuu.

Ksavier Čerau, direktor Stelantisa za ljudske resurse i transformaciju, tvrdi da je kompanija sprovela anketu zaposlenih u novembru i zatrašila od čelnika fabrika da osmisle akcioni plan kako bi se obezbijedili higijenski uslovi restorana i toaleta. Prema njegovim riječima, nova anketa se planira za kraj ovog mjeseca, prenosi "AutoBlog".


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.