x

Prošao je termin poroda? Što ako beba kasni?

Da beba kasni, naziva se još prenesena trudnoća, znači da trudnoća traje 42 tjedna i više od posljednje menstruacije.

Trudnoća obično traje oko 280 dana od prvog dana posljednje menstruacije. Što je 40 tjedana. I većina žena porađa u tom periodu odnosno tjedan dana prije ili nakon 40 tjedna. Znači tek ako vam trudovi ne počnu do 41. tjedna trudnoće, smatra se da porodi kasni.

Kada je veća vjerojatnost da beba kasni?

Nije jasno zašto se ponekad događa kašnjenje. Ali je vjerojatnije da ćete doći do prenesenog poroda ako:

vam je prva trudnoća

ako ste stariji od 30 godina

ako ste pretili

ako je i vaša majka imala preneseni porod


Koji je postupak ako beba kasni?

Vaš liječnik će provjeriti jeste li i vi i vaša beba zdravi tako što će ultrazvukom provjeravati kretanje i otkucaje srca vašeg djeteta. Ultrazvuk bi mogao pokazati da vaša posteljica ne opskrbljuje bebu toliko kisika i hranjivih tvari kao što je bila.

U tim će slučajevima vaš će liječnik vjerojatno predložiti indukciju ili carski rez. Najčešće se kod žena koje nisu prije rađale predlaže u tom slučaju carski rez.

Ako testovi pokažu da je vaše dijete dobro i da je vaše zdravlje dobro, možda ćete odlučiti pričekati i vidjeti hoće li porod početi prirodnim putem.

Većina žena spontano porađa do 42. tjedna trudnoće. Postoji veći je rizik od mrtvorođenosti ili kompromitacije fetusa ako ste trudni više od 42 tjedna. Međutim to ne utječe na svaku trudnoću preko 42 tjedna. Također ste izloženi većem riziku od dugotrajnog porođaja i krvarenja nakon poroda.

Ako vaša trudnoća traje dulje od 42 tjedna i odlučite da ne inducirate trudove, imati ćete pojačano praćenje kako biste provjerili dobrobit vašeg djeteta.


Koje su metode induciranog poroda?

Membrane stripping

Vaš liječnik mogao bi vam ponuditi membrane stripping, odnosno odvajanje plodnih ovoja, kako bi vidjeli hoće li to izazvati porod. To uključuje vaginalni pregled, koji stimulira vrat vaše maternice (cerviks) da proizvodi hormone koji mogu potaknuti prirodne trudove. Postupak ne zahtijeva komplikacije i dugo se koristi.

Indukcija poroda bušenjem vodenjaka (amniotomija)

Inducirani porod znači da vaš liječnik koristi lijekove i tehnike kako bi potaknuo trudove. Indukcija bušenje vodenjaka je invazivni postupku koji može dovesti do komplikacija.

Balon kateteri

Metoda potiče sazrijevanje vrata maternice gdje se plastični kateteri uvode kroz vrat maternice, te se balon potom napuše da kateter stoji na mjestu.

Inducirani porod uz drip

Ujedno i najčešće korištena. Primjenjuje se u hormona oksitocin u obliku infuzije kako bi se potakla kontrakcija maternice.

Indukacija poroda prostaglandinima

Sintetički proizvedeni uzimaju se na razne načine (oralno, intavaginalno,..) i nastoje imitirati djelovanje endokrinih prostaglandina u spontanom početku poroda.

Indukcija se uvijek planira unaprijed, tako da ćete moći razgovarati o prednostima i nedostacima sa svojim liječnikom te saznati zašto smatraju da bi trebalo potaknuti porod. Kao i koju tehniku odabrati.

Ostale alternativne metode o kojima još možete razmisliti su akunpunktura, ricinusovo ulje i spolni odnosi. Također nema dokaza da jedenje začinjene hrane ili tjelovježba mogu izazvati trudove ako vaša beba kasni.

Ako primijetite bilo kakve promjene u pokretima vaše bebe. Kao što su smanjenje pokreta, povećano kretanje ili potpuno prestanak pokreta obavezno obavijestite liječnika.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.