x

Prošlogodišnja krema za sunčanje – da li je to dobra ideja?

Kako prepoznati da li su prošlogodišnje kreme za sunčanje i ove godine dobre za upotrebu?

#1 Provjerite rok trajanja

Kremama za sunčanje smanjuje se djelotvornost poslije tri godine, ali samo u slučaju da ih niste nikada otvarali. Upravo to je onaj rok trajanja utisnut na ambalaži. Većina proizvoda sadrži konzervanse koji će djelovati i nakon isteka roka, no neće imati veliku zaštitnu moć prilikom izlaganja suncu. Ako ste u nedoumici, najbolje je da bacite staru kremu i kupite novu – posebno ako ste izrazito svijetlog tena.

#2 Čuvajte se otvorenih pakovanja

Ako ste prošle godine samo nekoliko puta koristili svoju kremu sa zaštitnim faktorom i niste je izlagali suncu i visokim temperaturama, možete je bezbrižno koristiti. Ali dobro razmislite gdje ste je držali. Ako je stajala na toplom i vlažnom mjestu mjesecima, bacite je – vrućina može uništiti sastojke koji imaju funkciju zaštite od sunca. Znaćete da preparat nije više koristan i ako primijetite da je promijenio boju ili ima grudvice.

#3 Pametno skladištite

Držite preparate za zaštitu od sunca na hladnom i tamnom mjestu – nikako u kupatilu gdje je vlažno i toplo nakon tuširanja što sigurno nisu dobri uslovi. Predlažemo da spremite kreme u plastične vrećice sa zatvaračem i da ih držite u ormaru.

#4 Koristite ih!

Kupite li preparat za sunčanje na početku ljetovanja i koristite li dovoljnu količinu pri svakom mazanju, trebali biste ga potrošiti do polaska kući. Ljekari preporučuju količinu od 30 grama losiona za cijelo tijelo. Ako koristite sprejeve, potrebno je prskati dok ne prekrijete cijelu površinu kože. Kada je lice u pitanju, trebali biste koristiti kremu sa zaštitnim faktorom tokom cijele godine što znači da bi u prosjeku svakih mjesec do dva dana trebali kupiti novu. Vaš cilj ovog ljeta – ne ostaviti nimalo kreme za sljedeću sezonu!


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.