x

Proteinska bomba: Zapečeni krompir kojem ne možete odoljeti

Krompir je dobro poznat izvor ugljikohidrata, no ako ga pomiješate s odličnim izvorima bjelančevine, dobit ćete fini proteinski obrok u kojem će posebno uživati oni koji ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Sastojci:

4 velika krompira

150 grama crvene leće

300 grama namaza od indijskih oraščića

1 glavica karfiola

1 luk

3 čehna bijelog luka

1 čajna kašičica soli

500 ml povrtnog temeljca

50 grama svježeg vlasca ili mladog luka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

Operite krompir, prepolovite ga i stavite peći s korom u pećnicu s prepolovljenom stranom okrenutom prema dnu papira za pečenje.

U drugi lim za pečenje stavite cvjetove karfiola te ih pecite oko 30 minuta.

U tavi izdinstajte komadiće luka i bijelog luka na umjerenoj temperaturi. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

U tavu dodajte crvenu leću i so te povrtni temeljac. Pustite da tekućina prokuha pa zatim ostavite da se leća lagano kuha još 10 do 15 minuta.

Skuhanu leću pomiješajte s pečenim karfiolom i namazom od indijskih oraščića.

Kada se krompiri ispeku, pustite da se djelomično ohlade.

Izdubite dio krompira i pomiješajte s ostatkom smjese. Posolite i pobiberite po potrebi pa njime napunite polovice krompira.

Vratite krompire u pećnicu na 200 stepeni i zapecite još oko 10 minuta.

Ukrasite krompire komadićima svježeg vlasca.

Savjet plus:

Ovo je veganski recept, no možete ga modificirati namirnicama životinjskog porijekla. Krompir možete zapeći s komadićima suhog mesa, a umjesto namaza od indijskih oraščića staviti ribani sir.

Izvor: avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.