x

Protest ispred zgrade općine Zavidovići: Izgradili smo vodovod 1984. godine, posjedujemo sve dozvole, a sada nam vodu šalju u potok!

Blizu 20 mještana iz mjesta Lug Mjesne zajednice Brezik koja se nalazi kod Zavidovića okupio se danas ispred zgrade općine kako bi protestvovali zbog odluke da im se zabrani priključak na privatni vodovod kojeg su izgradili 1984. godine.

Mještani Luga su još 1984. godine svojim sredstvima izgradili vodovod do svojih kuća, a to nam je potvrdio i predsjednik MZ Brezik Muhamed Bašić koji je kazao da se radi o privatnom vodovodu te da nije upoznat s ovim problemom.

Međutim, njihov vodovod je član glavnog odbora prodao određenom čovjeku u Njemačkoj koji se potom vratio i htio priključiti na vodovod što su oni odbili. Mještanka Kada Džaferović je kazala kako niko ne rješava problem koji je pred nadležnima već devet godina.


“Zar nama ovo danas treba? Zar treba da ja sa 70 godina, kao i drugi mještani ovdje koji postimo, od 7 jutros sjedimo i sjedit ćemo do kraja dana. Mi svakako kući nemamo vode i nemamo šta drugo nego iftar čekati ispred, isto nam je”, kazala je Džaferović.



Voda iz bazena sada završava u potoku, a česme u domaćinstvima su suhe već danima. Iako posjeduju sve papire i dozvole, nadležni su im isključili vodu do okončanja čitavog spora i izdavanja nove papirologije.

Ramiza Džaferović je kazala da je najmlađi nasljednik vode koju su mještani doveli sebi ličnim sredstvima.

“Mi smo takav ugovor napravili za vodu da se ona ne može nikome prodati bez saglasnosti drugih učesnika i to samo u određenim granicama. Čovjek je taj poslije došao i htio je ‘svoju’ vodu, ali mi nismo dali. Ovo traje već devet godina, bili smo na sudu, izgubili smo vodnu saglasnost i tražili da sve dozvole tražimo ispočetka. Sve smo to pokrenuli, ali su nam isključili vodu”, govori Ramiza Džaferović.

Voda im danas stiže u cisternama dok velike količine vode završavaju u obližnjem potoku.

Kazali su da će ostati pred zgradom općine cijeli dan sve dok ne budu riješeni njihovi problemi i dok im se ne vrati voda u domaćinstva za koju su izdvojili svoj novac, vrijeme i trud.

(Izvor: Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.