x

JEDAN OD SAMO TRI

Prototip Ford Torino King Cobra košta više nego novi GT

Oni koji traže neke od najrjeđih Fordovih automobila imaju priliku kupiti prototip Ford Torino King Cobra iz 1970. godine.

Radi se o jednom od samo tri primjerka ovog automobila, a njegov trenutni vlasnik ga prodaje za 459.900 dolara. To znači da je skuplji od potpuno novog modela GT, koji košta 453.750 dolara.

Ovaj automobil potiče iz kratkog perioda u NASCAR-u 1969. i 1970. godine kada je aerodinamika postala ključ za bržu vožnju ovalnim stazama. Ovaj model je trebao biti nasljednik Torino Talladege i rival Plymouth Superbirdu, međutim, King Cobra nikad nije otišao u proizvodnju zbog turbulencija u Fordu i promijenjenih pravila u NASCAR-u.

Homologacija je zahtijevala dugi poklopac motora koji se završava špicom, a ta dodatna dužina je prisilila dizajnere da uvuku farove te da naprave poklopce kojim bi se zatvaralo udubljenje kada oni ne bi bili potrebni. Zbog bolje aerodinamike stražnje staklo ima konveksan oblik.

Bud Moore je kupio automobile od Forda 1971. godine za samo 1.200 dolara, jedan je zadržao, a drugi prodao. Vlasnik očigledno nije znao koliko je automobil poseban jer je pronađen kako trune na polju u Južnoj Carolini. Ipak, restauriran je i vraćen u savršeno stanje.

Ispod haube se nalazi Boss 429 V8 motor uparen sa četverostepenim manuelnim mjenjačem. Najmanje jedan prototip je proizveden s Fordovim motorom visokih performansi 429 Super Cobra Jet V8, dok je drugi pokretao 429 Cobra Jet motor s automatskim mjenjačem.

U unutrašnjosti, naprijed i nazad, su sjedišta presvučena vinilom, a pod je prekriven crnim tapacirungom.


Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.