x

Prozori ovog hotela gledaju samo na jug

Da li ste ikada poželjeli da provedete noć u iglu? Na najsjevernijem dijelu planete, otvara se hotel.

Hotel "Igla Sjevernog pola" će se sastojati od 10 zagrijanih kupola gdje će posjetioci moći da spavaju pod zvijezdama u zaleđenom centru Sjevernog ledenog okeana.

"Sjeverni pol je jedna od najekskluzivnijih destinacija, a nema lijepog i udobnog smještaja", objašnjava Jan Honkanen, osnivač kompanije koja stoji iza ovog ambicioznog projekta.

"Želio sam da pronađem najudobniji način na koji bi posjetioci mogli da istraže Sjeverni pol, i shvatila sam da je udoban smještaj pravo rješenje", rekao je on.

Sjeverni pol je nepristupačan najvećim dijelom godine. Tek se od aprila može dospjeti do tamo helikopterima, a brodom tokom juna i jula. Godišnje svega oko 1.000 ljudi uspije da ostvari ovo putovanje, a da bi bili sigurni u surovom i ledenom okruženju moraju biti opremljeni.

Zbog toga je i nastala ideja o kontrastnom iglu sa grijanjem.

"Mi obezbjeđujemo sve što je potrebno, ali gosti morao da imaju istraživačku ili naučnu nastrojenost", dodao je Honkanen za CNN Travel.

Turistima se gotovo garantuje Sjeverna svjetlost koja je još aktivna u aprilu. Međutim, za ovo iskustvo treba izdvojiti 95.000 evra, pa će gosti ovog hotela najčešće biti naučnici koji dobijaju velike sume novca za svoj istaraživački rad.

Osim prenoćišta, hotel nudi se transport, sve obroke, vodiče, ali i obilazak arhipelaga Svalbard. Honkanen naglašava da hotel ni na koji način ne ugrožava sredinu i da se neće tu zadržavati:

"Sve što donesemo, vraćamo nazad na Svalbard", dodaje on. Ideju je dobio tako što su ga mnogi njegovi gosti iz hotela "Oktola" na Svalbardu pitali kako izgleda na najsjevernijem dijelu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.