x

Prvi dan Festivala starta sa art radionicama u 10 sati, a onda slijede četiri pozorišne predstave za djecu!

Bogat umjetnički program 3. Festivala dječije umjetnosti počinje već u 10 sati 03. maja kada u foajeu Velike sale Općine Stari Grad umjetnica iz Zagreba Alma Medić kroji sa polaznicima tečaja iz kolaža art radionicu “Mostovi prijateljstva”.  

Od četvrtka njoj se pridružuju mali skulptori, slikari, ilustratori, lutkari… Pod umjetničkom palicom Sanele Husić-Musabašić budući kreatori učit će o kako se bajka pretače u formu i kako forma dobija obrise bajke.  Djeca će učiti kako se prave lutke od vune i onda će uz pomoć naše vrsne umjetnice koja izrađuje lutke Željke Lemez svojim lutkama od vune dati imena iz bajke koju će pričati naša sjajna glumica Tatjana Šojić. U posebnom art kutku svoje bajkovite priče djeci će pripovijedati poznata književnica Jagoda Iličić.

 

Svaki dan od 10 do 16 sati djeca će raditi, učiti, kreirati i izmišljati svoje svjetove.

 

Oni koji su te svjetove već postavili na scenu, sutra od 11h startaju sa svojim teatarskim programom. U Pozorištu mladih nas dočekuje čarolija za djecu koja najmlađe uči tome šta je teatar. Riječ je o predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” Narodnog pozorišta i Udruženja Fani iz Sarajeva. 

 

Već u 12 sati na Maloj sceni Pozorišta mladih predstavit će nam se Pozorište za decu Kragujevac sa komadom “Kroki i prijatelji”, da bi već u 14 sati Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca uprizorilo prekrasan mjuzikl “Čarobni kolač”, razigranog i rasplesanog ansambla.

 

Svečano otvorenje 3. Festivala dječije umjetnosti ostavljeno je za večernji termin, kada će u Narodnom pozorištu biti izveden mjuzikl “Annie” u novoj izvođačkoj postavi, u produkciji Instituta za muziku, teatar i multimediju, a u režiji Riada Ljutovića.

 

Festival će otvoriti načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Festivala Fahrudin Kučuk.

 

Narednog dana na programu su predstave Lutkarskog kazališta Mostar “Rućno mače” s poletkom u 11 sati, te predstava Kazališta slijepih i slabovidih “Novi život” Zagreb “Ispeci pa reci” s početkom u 14 sati u Pozorištu mladih. Festival dječije umjetnosti održat će se od 3. do 6. maja 2017. u Pozorištu mladih, Narodnom pozorištu i Velikoj sali Općine Stari Grad.

 

Partner Festivala je Općina Stari Grad, a prijatelji Festivala Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar ali i drugi sponzori koji su dali podršku.

 

Festival se održava u okviru Dana Općine Stari Grad, Dana Općine Centar i Dana Kantona Sarajevo.

 

U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz tri oblasti ( teatar, muzika i književnost) dok su osigurane i novčane nagrade nagrade u ukupnom iznosu od 6.000 KM.

 

Ulaz na sve programe je besplatan uz prethodnu najavu preko maila: [email protected]

 

Festivalu su dali podršku partner Općina Stari Grad, pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta KS, BH Pošta, Bunjo Grupacija, Općina Centar, Grad Sarajevo, Vakufska banka, BH Gas, Gadžo komerc, Messer BH Gas, Fan Ferhatović, Ćevabdžinica Petica Ferhatović, hotel Hollywood, IMTM, BSO, Europlakat  i drugi brojni prijatelji.

 

Glavni medijski partneri su TVSA, FTV, Radio Antena i Ekskluziva.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.