x

Prvi Maybach na struju

Mercedes predstavlja prvi automobil s Maybach potpisom i električonom utičnicom.

Ime mu je Mercedes-Maybach S580e gdje slovna oznaka 'e' u imenu upućuje na plug-in hibridni pogon. Najveća i vjerovatno jedina prava novost tiče se pogona.

Elektrifikacija spušta Maybach "među narod", odnosno na razinu od šest cilindara.

Pogon čini 3.0 redni šestcilindraš s 367 KS i 500 Nm, a usaglašen je s elektromotorom koji u maksimumu daje 150 KS i 440 Nm.

Kombinovano je dostupno 510 KS i 750 Nm, što odgovara običnom Mercedesu S580e. Očekivano, iste su i performanse, koje kažu kako 100 km/h krstarica postiže za 5,1 sekund, a maksimalna brzina je 250 km/h, odnosno 140 km/h na struju.

Automobil se isporučuje s punjačem snage 11 kW, dok je jači snage 60 kW dostupan kao opcija. U potonjem slučaju baterija kapaciteta 28 kWh se napuni za samo pola sata. Električni doseg je 100 km.

Utisak je kako se elektrifikacija na Maybachu dešava pomalo stidljivo, pa su tako jedini znakovi raspoznavanja elektrificirane izvedbe plavi detalji u prednjim svjetlima te otvor za punjenje.

Unutra se nalazi tek dodatak statusa baterije na digitalnoj ploči s instrumentima.

I jedna zanimljivost. Ovaj model će imati debi u Kini, pa na Tajlandu, a tek potom dolazi u Evropu. Do kraja godine dolazi i prvi potpuno električni Maybach, vjerovatno na osnovi modela EQS SUV.

(Index.hr)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.