x

promocija u sarajevu

Prvi potpuno novi električni Ford Mustang Mach-e! (Foto+Video)

Ford Mustang Mach-E je potpuno novi automobil i prvi je serijski električni automobil koji se proizvodi pod znakom Forda, a od danas je dostupan i kupcima u Bosni i Hercegovini.


U eri procvata globalne mobilnosti bez štetnih emisija po okolinu, Ford nije krenuo sa nepoznatim imenima, nego je odabrao da u elektromobilnost iskorači zajedno sa jednim od najslavnijih imena u historiji postojanja sportskih automobila. Iako Mustang Mach-E nema direktnu vezu ni sa jednom generacijom konvencionalnog Mustanga, zbog očuvanja sportskog karaktera definitivno će nositi i dio njegovih gena.


Tako je prvi električni Ford u svakom trenutku spreman da vozaču pruži nesvakidašnje uzbuđenje u vožnji, da pokaže šta je pravo ubrzanje, a da istovremeno ponudi potpuno tihu i ugodnu vožnju bez ikakvih štetnih produkata. To kupcima donosi potpuno nova iskustva vožnje, koja mogu ponuditi samo rijetki električni automobili.

Iz Forda naglašavaju da je Mustang Mach-E SUV, za kojeg je projektovan potpuno novi električni pogon, ali je u stanju pružiti performanse poput ultrasportskih automobila, i to naravno bez ikakvih štetnih produkata.


U njemu je najsofisticiranija Fordova tehnologija koja je ikad primijenjena u jednom automobilu, a uključuje i sljedeću generaciju sistema SYNC, što predstavlja Fordov komunikacijski i zabavni sistem koji korisnicima omogućuje, naprimjer, telefoniranje bez upotrebe ruku, upravljanje muzičkim numerama pohranjem u memoriju ili izvršavanje drugih funkcija uz korištenje glasovnih naredbi. Ovaj sistem u Mustangu Mach-E toliko je napredan da je u stanju učiti i prilagođavati se navikama vozača, te sam vršiti poboljšanja vlastitog sistema uz pomoć unaprijed pohranjenih podataka „u oblaku“. Tako na primjer, vozač daljinski može upravljati nekim njegovim funkcijama uz pomoć mobitela, pa ga i otključavati i zaključavati, naprimjer.


Budući da se ne radi o sportskom kupeu, nego o SUV-u sa siluetom kupea, Mustang Mach-E svim putnicima nudi vrhunsko i prostrano okruženje, čiji su dizajneri i ergonomisti za svoj rad višestruko nagrađivani međunarodnim priznanjima.

Mustang Mach-E kupcima potpuno električnih vozila donosi slobodu, vrhunske performanse i kultni karakter najprodavanijeg sportskog automobila na svijetu. Pokretan snažnim, energetski efikasnim električnim pogonom, prvi SUV član porodice Mustang nudi izbor između pogona na zadnjim točkovima i s jednim motorom i pogona na sve točkove sa dva motora koji mogu pružiti ubrzanje od 0-100 km/h za samo 3,7 sekundi koje se definitivno može upoređivati sa ubrzanjima koja ostvaruju supersportski automobili.


Sa različitom vrstom pogona Ford je ponudio i kombinaciju ukupnih snaga motora i kombinaciju baterija različitog kapaciteta.

Početni model ima snagu 269 KS i bateriju kapaciteta 75,7 kWh, te je ponuđen sa pogonom na zadnjim točkovima. Naredni ima snagu 294 KS, ali i bateriju najvećeg kapaciteta od 98,7 kWh, što predstavlja Extended Range. Ponuđen je sa pogonom na samo zadnjim točkovima ili sa pogonom na svim točkovima. Varijanta sa 351 KS i sa istom baterijom ponuđenaje sa pogonom na svim točkovima. Najsnažniji i najluksuzniji je Mustang Mach-E GT koji ima dva motora ukupnu snagu od 487 KS, te najveću bateriju od ponuđenih. Modeli sa ovom baterijom bez problema prelaze 610 kilometara.


Svaki Mustang Mach-E opremljen je sistemom izbora načina vožnje - Whisper, Active i Untamed, što odgovara različitim senzibilitetima vozača.

Iz kompanije Grand Automotive Sarajevo, kao uvoznika Fordovih automobila za BiH, naglašavaju da je ovo potpuno novi iskorak i da nas elektromobilnost očekuje veoma brzo. Mustang Mach-E je tu da podigne imidž brenda na sasvim novi nivo i da vožnju učinu potpuno u skladu sa prirodom.

Za sve zainteresovane kupce, Ford u Sarajevu je obezbjedio testno vozilo Mustang Mach-E AWD 351 KS, tako da kupci mogu doživjeti vlastito iskustvo u vožnji i sami se uvjeriti u njegove nevjerovatne performanse.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.