x

Prve morske radosti

Prvi put na moru s bebom: Izbjegavajte sunce, pravilno ih odjenite i pazite na unos tečnosti

Malo dijete nije prepreka za putovanje, no činjenica je da se dolaskom bebe u vaš život mijenjaju mnoge stvari. Samim tim, ljetovanje i odlazak na more nisu isti. Kada dijete može na more, kada beba može na sunce i smije li se kupati u morskoj vodi samo su neka od pitanja koja roditelji postavljaju pedijatrima.

Sunčeva svjetlost jeste važna za malu djecu zbog proizvodnje vitamina D, no boravak na suncu treba izbjegavati od 10 do 17 sati, jer je bebina koža veoma osjetljiva.

"Djeca moraju u hladovinu, a bebe nikako ne smiju na sunce. Za šetnju i boravak na otvorenom koristite jutarnje termine ili kasno poslijepodne", rekla nam je pedijatrica Gordana Vuković.


Budite oprezni i zaštite svoju djecu

Naglasila je kako djeca mogu ići na more kada napune mjesec ili dva, ali da roditelji moraju paziti da su bebe pravilno odjevene.

"Bebe mogu na more, uostalom postoje djeca koja se rađaju u priobalnim gradovima. Ali potrebno je voditi računa. Bebama treba obući nešto svjetlo i široko, poput pamučne šire majice ili košuljice i obavezno staviti bijeli šeširić na glavu" rekla je Vuković.


U prvoj godini djetetovog života kupanje u moru ne dolazi u obzir, a kreme sa zaštitnim faktorima u prvih šest mjeseci.

"Dijete starije od šest mjeseci možete staviti u bazen i kvasiti. Ukoliko je uznemireno napojite ga i stavite u hladovinu", poručila je Vuković.


Pojenje vodom i dojenje

Predsjednica Udruženja pedijatara BiH Fahrija Skokić je u razgovoru za naš portal rekla kako morska voda ne smeta bebama, ali da je potrebno istuširati ih nakon što izađu iz mora.

Ističe da je u slučaju odlaska na more s bebom najveći problem put koji može biti dug i naporan.

"Vi možete na more povesti dijete koje ima pet dana, ako ono to može podnijeti. Treba imati na umu da dug i naporan put može ugroziti bebino zdravlje", rekla je Skokić.


Osim toga, bebino zdravlje može ugroziti nedovoljan unos tečnosti te je neophodno dijete stalno pojiti ili dojiti.

"Majke koje doje djecu trebaju stavljati dijete na dojku na svaki njegov zahtjev. Majčino mlijeko zadovoljava sve bebine potrebe", rekla je Skokić.

U svakom slučaju imajte na umu da svako dijete drugačije reaguje na more te da mogu, ali i ne moraju biti oduševljeni vodom i kupanjem. Bitno je da vodite računa da se dijete bez pritiska navikne na more i da u vodi ne bude duže od deset minuta.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.