x

Psiholozi objasnili trebaju li roditelji djecu ljubiti u usta

U posljednje vrijeme često se mogu vidjeti fotografije na kojima poznati svoje mališane ljube u usne, što nerijetko izaziva burne rasprave oko toga je li poljubac u usta između roditelja i djeteta primjeren ili ne. Stručnjaci često ističu da se djeca moraju osjećati voljeno i sigurno u porodičnom okruženju, no poljubac u usta možda i nije najbolji način za izražavanje roditeljske ljubavi.

Na portalu Bright Side pokušali su shvatiti zašto se neki ljudi snažno protive tom načinu izražavanja ljubavi te šta o tome kažu dječji psiholozi:

Trebaju postojati granice 

Usne i usta spadaju u lične dijelove tijela oko kojih treba postojati neka granica, objašnjava psihologinja Charlotte Reznick. Kad poljubite dijete u usne, pokazujete mu da su granice tijela pomaknute, te da neko bez problema može upasti na njihov teritorij. To također uključuje čvrsto povijanje, prisilno hranjenje i agresivno škakljanje. Dakle, invazivni roditelji mogu povećati rizik da njihovo dijete razvije ‘sindrom žrtve’, usljed nesposobnosti da kaže ‘ne’ i upravlja vlastitim ličnim granicama.


To je nehigijenski

Ljekari, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi ogroman broj mikroba koji možda neće zaraziti odrasle, ali se mogu prenijeti djeci i uveliko im naštetiti. A budući da dijete ima slabiji imunološki sistem, slinom kroz njegova usta mogu ući i neke opasne infekcije, pojašnjava Charlotte Reznick.


Dijete može početi ljubiti druge ljude u usne 

Dijete se izvan kruga porodice može početi ponašati na isti način na koji ste ga naučili kod kuće, ljubeći drugu djecu ili odrasle u usne, kao način izražavanja određene emocije. Psihologinja ističe da djeca usvajaju stvari oponašajući ih. Stoga bi mogli pokušati ponoviti istu gestu s drugima, ne shvaćajući intimne implikacije takvog poljupca. Zbog toga ona preporučuje ljubljenje djeteta samo u obraze ili u čelo.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.