x

Dilema

Ptica, hrčak ili maca – izbor kućnog ljubimca za dijete

Prije nego što se odlučite na kupovinu kućnog ljubimca razgovarajte s djecom o njihovim željama. Djeca ljubimce često shvataju kao krznenu igračku s kojom će se samo zabavljati, pa je bitno objasniti im da svaka životinja ima svoje potrebe koje treba ispunjavati da bi bila sretna.

Imajte na umu i da djeca mlađa od sedam godina nemaju osjećaj odgovornosti za životinje pa se u tom slučaju možete odlučiti za ljubimca koji ne traži previše brige.

Iako je svaka životinja jedinstvena i traži odgovarajuće uvjete, papige, ribice i hrčci idealni su ljubimci za malu djecu. Zabavni su, posebno papige, jer je kod njih i hrčaka rizik od ugriza vrlo malen.

Ali, zamorci i hrčci su životinje koje su budne preko noći pa to može ometati san ukućana. Budite u blizini kada se djeca igraju s njima, jer mališani lako mogu povrijediti te sitne životinje.

Mačka je također dobar izbor jer katkad zatraži samoću, što vam ostavlja dovoljno vremena za obavljanje kućnih obaveza. Ipak, mačka se voli igrati pa će dijete uz nju puno naučiti.

Ipak, prije nego što se odlučite za ljubimca budite sigurni da djeca nisu alergična na njihovu dlaku.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.