x

NAJMLAĐI NACIONALNI PARK

Pustinja za kampiranje s bijelim pijeskom

Iako se White Sands smatra najvećim poljem kristala gipsa na svijetu, ova lokacija nije pod zaštitom UNESCO-a


White Sands je najmlađi nacionalni park u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj nekadašnji državni spomenik prirode u saveznoj državi Novo Meksiko postao je nacionalnim parkom prije nekoliko godina.

Čudu prirode

Riječ je o pravom čudu prirode koji se proteže na 589,9 kvadratnih kilometara u okrugu Otero.

Njime dominiraju pješčane dine, odnosno nakupine kristala gipsa koji mu daju blještavu bijelu boju, a koje se na dijelovima izdižu i do 18 metara visine.


Pretpostavlja se da su dine nastale prije 7.000 do 10.000 godina od erodiranog selenita. Pa iako se White Sands smatra najvećim poljem kristala gipsa na svijetu, ova lokacija nije pod zaštitom UNESCO-a.

Vojno područje

Lokalci ga ne žele nominirati za stavljanje na Svjetsku listu prirodne baštine jer se boje da će morati zatvoriti vojno područje za testiranje raketa po imenu White Sands Missile Range koje se nalazi u blizini, a koje je otvoreno od 1945. godine.

Nacionalni park danas je dom za 600-tinjak beskralježnjaka, 250 vrsta ptica, 50 sisavaca i 30 gmazova, kao 300 biljnih vrsta. Svake godine ga posjeti oko 600.000 osoba koji najčešće prespavaju u šatoru na predviđenom mjestu za kampiranje.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.