x

NAPUŠTA DRŽAVU

Putin prvi put od početka rata napušta Rusiju: Otkriveni planovi ruskog lidera!

Vladimir Putin će ove sedmice prvi put napustiti Rusiju od početka ruske invazije na Ukrajinu, potvrdila je to ruska državna televizija.

Naime, riječ je o posjeti bivšim sovjetskim državama u srednjoj Aziji.

Hiljade ljudi je ubijeno, milioni su raseljeni, u agresiji koju je Rusija izvršila na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. Moskva se našla pod ozbiljnim financijskim sankcijama zapada za koje Putin kaže da su potakle jačanje trgovinkih veza Rusije s drugim silama kao što su Kina, Indija i Iran.


Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rosija1 iz Kremlja, rekao je da će Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se na razgovorima u Moskvi sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, piše Index.


Putin će se u Dušanbeu sastati s tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rakhmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom bivše sovjetske države. U Ašgabatu će prisustvovati samitu kaspijskih država, uključujući čelnike Azerbajdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, rekao je Zarubin.


Posljednje poznato Putinovo putovanje izvan Rusije bio je posjet Pekingu početkom februara ove godine. Tada su ruski lider i kineski predsjednik Xi Jinping predstavili "sporazum o prijateljstvu bez ograničenja" samo nekoliko sati prije nego su prisustvovali ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.


Rusija kaže da je 24. februara poslala trupe u Ukrajinu kako bi smanjila njenu vojnu moć, spriječila da je zapad iskoristi za prijetnju Rusiji, iskorijenila nacionaliste i odbranila stanovnike u istočnim regijama koji govore ruskim jezikom. Ukrajina naziva invaziju otimanjem zemlje u imperijalnom stilu.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.