x

SPEKTAKULARNA PRIRODA I SVJETSKE ATRAKCIJE

Putovanje upoznavanja Kupresa, Livna, Tomislavgrada i Blidinja! (Galerija)

 U okviru inicijative „Odmori u BiH“, uz podršku Evropske unije, organizirano je još jedno putovanje upoznavanja za predstavnike bh. medija. Ovog puta grupa novinara obišla je Kupres, Livno, Tomislavgrad i Blidinje.   

Prvo odredište na putovanju bio je Sportsko – rekreativni centar Rostovo, koji je 1984. otvoren kao ski centar. Pored skijanja, centar danas posjetiteljima tokom cijele godine nudi korištenje teniskih terena i sportske dvorane, a gosti tamo uživaju i u planinarenju, brdskom biciklizmu, te sportsko - rekreativnom jahanju. Smještaj je moguć u hotelu i bungalovima u živopisnom etno selu. Od prošle godine Sportsko – rekreativni centar Rostovo u vlasništvu je katarske kompanije Al-Shabi, koja u narednom periodu planira realizirati nekoliko značajnih investicija kako bi dodatno obogatila ponudu ovog dijela BiH.


Naredna stanica putovanja bio je hotel Maestral u Kupresu, gdje su turistički radnici prezentirali ono što Kupres ima za ponuditi – skijanje, planinarenje do prekrasnog Kukavičijeg jezera, koje je kao i kupreške rijeke bogato pastrmkom i riječnim rakovima. Slijedila je posjeta Ski Centru Adria, jednom od tri kupreška skijališta, koja aktivno rade na pripremi predstojeće zimske turističke sezone.


Boravak u Livnu započet je posjetom Livanjskoj mljekari, uz degustaciju čuvenog livanjskog sira i ukusnog maslaca. Organizovan je i obilazak livanjskog Gornjeg grada, u kojem se nalazi najveći broj potpukolnih džamija iz osmanskog perioda nakon Sarajeva, izvorišta Duman ispod impozantne stijene i pećina u kojima su Livnjaci tradicionalno sušili sir, izvora rijeke Bistrice sa starim mlinom iz turskog doba, podno kojeg je pjesnik Ivan Goran Kovačić završio pisanje čuvene poeme “Jama”...


Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu spada među najljepše i najzanimljivije muzejske institucije u BiH, a posjeduje arheološku, etnografsku, umjetničku, numizmatičku i sakralnu zbirku, kao i zbirku starog oružja. U galerijskom prostoru izložen je veliki dio opusa čuvenog slikara, Livnjaka Gabrijela Jurkića, a među muzejskim eksponatima je i medicinska oprema prvog hirurga u BiH – fra Mihovila Mije Sučića. U arheološkoj zbirci muzeja izloženi su prahistorijski ostaci čovjeka, koji je bio ukopan na sankama i umotan u pogrebno platno. Upravo to platno je danas najstarije vuneno platno u Evropi (staro oko 3500 godina) i čuva se pod posebnim uvjetima.


Smještaj u Livnu bio je organizovan u Hotelu Bacchus, čija je vlasnica novinarima ispričala zanimljivu priču kako je na početku svoje karijere u ugostiteljstvu imala priliku služiti Josipa Broza Tita. Tokom večere, vlasnik agencije Continental Adventures, Marin Mamuza, prezentirao je jedan od najautentičnijih bh. turističkih proizvoda – Fotosafari sa divljim Livanjskim konjima, kao i saradnju sa vjerovatno najpoznatijim Livnjakom današnjice - Matom Rimcem, koji ulaže u razvoj turističkih potencijala svog rodnog kraja.


Naredni dan putovanja započeo je odlaskom na izletište Crna Stina i posjetom rehabilitacijskom centru za konje. Na toj lokaciji novinari su imali priliku isprobati i vožnju električnim Greyp biciklima, čiji je kreator upravo Mate Rimac. Vožnja ovim biciklima je, također, dio bogate ponude agencije Continental Adventures.


Putovanje je nastavljeno za Tomislavgrad, gdje je direktorica Kulturno-informacionog centra, Danijela Papić, novinare upoznala sa učešćem u prekograničnom projektu Evropske unije, koje je rezultiralo izgradnjom otvorenog amfiteatra i centra za kulturne aktivnosti Trg gange i hajdučke družine. Organizirana je i posjeta Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu, u kojem se, između ostalog, nalazi i najveća kolekcija afričke plemenske umjetnosti na Balkanu koja svjedoči o više od 50 godina misionarskog rada franjevaca iz Tomislavgrada u Africi. Također, Muzej skrbi i za najznačajnije palentološko otkriće u Bosni i Hercegovini i jedno od najvećih takvih u Evropi – ostatke 3,5 miliona godina starog pra-slona (lat. anancus).


Naredno odredište bio je Park prirode Blidinje, koji se prostire na više od 350 kvadratnih metara površine, u tri kantona. Kompletan prostor Blidinja dobio je naziv po prekrasnom Blidinjskom jezeru. Jezero je površine od 2,5 do 6 kvadratnih kilometara, duboko je od jednog do četiri metra i najveće je prirodno jezero u BiH. U Konjičkom klubu Blidinje za predstavnike medija organizirana je radionica u izradi organskih parfema od aromatičnog bilja Veni Vidi Sensi.


„Odmori u BiH“ ekspedicija obišla je i Masnu Luku, gdje se nalazi impozantna planinska crkva i turistički info centar ''Visit Blidinje'', kao i nekropolu stećaka Dugopolje, koja je sa 150 nadgrobnih spomenika jedna od najvećih u BiH.

Putovanje je završeno posjetom Hajdučkim vrletima, gdje su se mediji upoznali sa pričama o hajducima i uživali u fantastičnoj gastronomskoj ponudi tog objekta.


Zaključak putovanja je kako ovaj dio Bosne i Hercegovine svojim posjetiteljima nudi uživanje u spektakularnoj prirodi i nevjerovatnim kulturno-historijskim bogatstvima, od kojih neka zaista predstavljaju top svjetske atrakcije.

Inicijativa „Odmori u BiH“ pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Evropske unije. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi www.odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.