x

Rade li zaposlene žene duplo radno vrijeme? Ovo su načini na koje se možete staviti na prvo mjesto

U današnje vrijeme žena ima dvostruku ulogu u obitelji i upravo je zbog toga teško uskladiti privatni život, a istovremeno se razvijati u poslovnom smislu. Status žene u društvu se promijenio u moderno doba, ali uloga žene u obitelji je ostala ista.

Nakon napornog dana na poslu, mnoge žene moraju brinuti o djeci, kućanskim poslovima i drugim obiteljskim obavezama pa često imaju osjećaj da rade duplo radno vrijeme.

Ta dvostruka ženska uloga ostavlja jako malo prostora da žena pronađe vrijeme za sebe i tako napuni baterije za svakodnevne poslovne i obiteljske izazove.

Neke od nas se u životu žele ostvariti kroz karijeru, a nekima je glavni cilj biti dobra majka i supruga. Bez obzira na to želimo li intenzivnije razvijati radnu ili obiteljsku ulogu, svaka žena bi trebala pronaći nešto za sebe i ponekad samu sebe staviti na prvo mjesto.


Svaka od nas treba pronaći ono što je ispunjava

Neke od nas ispunjava šetnja prirodom, neke volimo pogledati dobru seriju ili film, neke od nas vole vježbati, neke otići u šoping, a neke vole naučiti nešto novo.

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj 2015. godine kaže da je jedan od glavnih razloga zašto žene ne nalaze vrijeme za sebe stupanj ravnopravnosti podjele rada.

Konkretno, žene tradicionalno žongliraju između posla, obitelji i djece, a muškarci samo između posla i djece. Upravo je to razlog zašto muškarci češće imaju hobije, a i češće su uključeni u neki oblik cjeloživotnog učenja.

Istraživanja provedena na Harvardu kažu da sposobnost i ambicije žena nisu razlozi zbog kojih ljepši spol rjeđe od muškaraca, u kasnijem životnom periodu, razvija karijere i pronalazi hobije, već da je glavni razlog prezasićenost žena koja u konačnici rezultira manjkom samopouzdanja.

Do toga dolazi jer su žene gotovo na dnevnoj bazi suočene s mišlju „Ja ovo ne mogu, ovo je previše za mene“.


Rad na sebi je nužan za kvalitetno obnašanje svih životnih uloga

Izgradnja vlastite vrijednosti od vitalnog je značenja za dobrobit svake žene, ali i njezine obitelji, a na kraju i uspjeha na poslu. Naši odnosi, sposobnosti i karijera u neraskidivoj su vezi sa samopouzdanjem.

Žene koje vjeruju u sebe u pravilu imaju bolje odnose s obitelji, kolegama, prijateljima i partnerima. Također, doživljavaju veći uspjeh u svom poslu.

U nastavku pročitajte na koje sve načine možete izgraditi samopoštovanje, bolje balansirati između poslovnog i privatnog i u konačnici postati bolja verzija sebe.

Stavite sami sebe na prvo mjesto. Iako se možda radi o ljudima koji su vam jako bliski, ponekad bi energiju koju trošite da zadovoljite te ljude, trebali iskoristiti kako biste zadovoljili sebe.

Vježbajte zahvalnost. Psihološka istraživanja su pokazala da izražavanje zahvalnosti dovodi do veće razine zadovoljstva i sreće. Svaki dan odvojite trenutak vremena u kojemu ćete osvijestiti koliko ste zahvalni što imate posao, obitelj, zdravlje i prijatelje.

Vježbajte samosuosjećanje. Pohvalite sami sebe barem jednom dnevno. Samoj sebi recite „svaka ti čast“ za sve što svakodnevno radiš. Recite samoj sebi da zaslužujete odmor. Tako ćete lakše organizirati vrijeme za sebe.

Jedite zdravo. Svima nam je dobro poznato da je u zdravom tijelu, zdrav i zadovoljan duh.

Vježbajte tijelo. Tjelovježba ima pozitivan utjecaj na samopoimanje i unutarnju dobrobit. Poznato je da tjelovježba potiče oslobađanje važnih kemijskih glasnika, poput dopamina, zbog kojih se osjećamo bolje.

Odustanite od određenih obaveza. U moru poslova koje žena svakodnevno obavlja, sigurno se može pronaći pokoja aktivnost koja ne donosi preveliku dobrobit vašoj obitelji. Ako ste umorni, a čeka vas cijela hrpa rublja za glačanje, ostavite rublje i tu obavezu zamijenite nekom aktivnošću koja će vam napuniti baterije.

Vizualizirajte svoje ciljeve ili probudite one stare. Ako ste cijeli život maštale o tome da naučite plesati neki suvremeni ples, a niste imale vremena dok su klinci bili mali, nemojte odustati od svoga cilja. Kad vam život pruži priliku, iskoristite je.

Naučite nešto novo. Cijeli život je škola, a u današnje vrijeme se lakše nego ikada uključiti u neki program cjeloživotnog učenja. Primjerice, ako cijeli život radite u kafiću i kuhate odličnu kavu, zašto ne biste u nekoliko tjedana postali profesionalni barmen? Svako nove znanje, ili unaprjeđivanje starog, hrani naš um i tako razvijamo osjećaj veće vrijednosti.


(Zadovoljna.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.