x

važnost sna

Raniji odlazak na spavanje može pomoći djeci u borbi protiv gojaznosti

Prema rezultatima nekoliko istraživanja, djeca koja ranije odlaze na spavanje će imati manju vjerovatnoću da budu gojazna u odnosu na onu djecu koja ostaju budna dokasno u noć, prenosi Health24.

Kada je riječ o visokoj stopi gojaznosti u djetinjstvu, mnoge studije su istraživale faktore načina života koji mogu napraviti razliku, tj. povećati rizik od gojaznosti ili ga smanjiti.

Pored ishrane, nedostatak sna je povezan s povećanjem tjelesne težine i kod odraslih i kod djece, tako da je važno da djeca dobiju dovoljno sna, čak i onda kada su roditelji okupirani gustim poslovnim rasporedom.

Budući da vrijeme buđenja djeteta obično određuje vrijeme odlaska u školu, to se ne može lako promijeniti, pa je zbog toga potrebno da dijete ode na spavanje ranije kako bi se osiguralo da ima adekvatnu količinu sna za normalno funkcioniranje, tvrdi se u istraživanju objavljenom u Journal of Pediatrics.

Naučnici su ispitivali skoro 1.000 djece od rođenja do 15 godine te su otkrili da pažnja u vezi sa spavanjem djece mora početi još u predškolskim godinama. Naprimjer, četverogodišnjaci koji su zaspali prije 20:00 sati smanjili su rizik od gojaznosti za 50 posto u poređenju s onima koji su otišli na spavanje poslije 21:00. Ova jednostavna modifikacija načina života može napraviti doživotnu zdravstvenu razliku.

Razumljivo, to je lakše reći nego učiniti u slučaju kada jedan ili oba roditelja rade dokasno, što može odgoditi večernje aktivnosti. Dakle, roditelji će možda morati napraviti kompromise ili prilagođavanja barem vikendom kada imaju manje poslovnih obaveza.

Uzimajući u obzir vezu između sna i zdrave težine, plus mnoge druge zdravstvene pogodnosti za dobrobit djece, idealno vrijeme za odlazak u krevet je 20:00 sati.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.