x

Razlika između "želim" ili "trebam": Kako da svome djetetu ne kupim baš sve što poželi?

Treba li vašem djetetu baš taj Nintendo Switch? Kako znati kada udovoljiti djetetovoj želji, a kada mu pokušati objasniti da može i bez određene stvari koju želi.

Većina roditelja je čula od djeteta da mu je prijeko potrebna igračka, odjevni predmet ili elektronički uređaj. U svojoj očajničkoj želji, oni doista imaju osjećaj da je željeni predmet nužan za njihov opstanak i sreću, ali vi znate da im taj predmet zapravo ne treba. I tako ste često rastrgani između toga da udovoljite svome djetetu, naravno ako ste u financijskoj mogućnosti, i toga da ga naučite da ne mora i ne treba dobiti uvijek ono što želi.

'Posljednjih šest mjeseci, moj sedmogodišnjak ne prestaje pričati o svojoj 'potrebi' za Nintendo Switch, uređajem za igranje koji ima većina njegovih prijatelja.

Što sam dublje istraživala razloge zbog čega mu je to 'trebalo', to sam više uviđala da ne razumije razliku između 'potrebe' i 'želje'. 'Trebao' mu je jer ga imaju svi njegovi prijatelji, bilo je igara koje nije mogao igrati na našem starom Xboxu, a njegova su braća uzurpirala TV, pa nije mogao igrati.

Ne treba mu Nintendo Switch, ali ga želi. Kao roditelj, želim ga poučiti financijskim prioritetima koji će ga pratiti do kraja života, kada sam bude morao donositi odluke o tome kako potrošiti svoj novac', jedna nam je mama ispričala svoju dvojbu.

I ona nije jedini roditelj koji ponekad svakodnevno razmišlja na sličan način. Da, teško je balansirati, a vaša je uloga dijete pripremiti za život i ugraditi mu životne vrijednosti koje cijenite. Ponekad je lakše samo popustiti i dati mu ono što želi. Vi gledate da je dijete sretno, i sve je u redu.

No kako ono odrasta, postoji mogućnost da ne nauči osnovne životne vještine, a to je samokontrola i postavljanje životnih prioriteta. Evo, odakle početi.

Zašto je djeci teško prepoznati razliku između 'potreba' i 'želja'?

Razvoj dječjeg mozga utječe na to zašto djeca nisu u stanju raspoznati potrebu od želje. Mala djeca i predškolci imaju osnovne elemente regulacije emocija, uče kako se nositi s jakim osjećajima. Znaju da nešto žele, ali ne znaju odgoditi zadovoljenje svoje želje. Nemaju razumijevanje o važnosti čekanja, problemima prekomjerne potrošnje i utjecajima na okoliš.

Njima se sve može činiti kao potreba, jednostavno zato što njihov mozak nije dovoljno formiran. Kako odrastaju, dječje razumijevanje novca, potreba i želja sve više ovisi o njihovoj okolini.

Jer, djeca uče prije svega od roditelja, a i oni mogu reći da im treba novi kaput, ili komad namještaja, što su sve legitimne želje, ali ne uvijek i potrebe. Djeca samo kopiraju ono što čuju.


Jednostavni načini kako objasniti 'potrebu' i 'želju'

Kako biste pomogli djetetu da razlikuje ono što mu je uistinu potrebno od onoga što želi, psiholozi predlažu da počnete jednostavnim objašnjenjima. Kad se ujutro spremate izaći iz kuće, pitajte ih što trebaju ponijeti i što bi se dogodilo da tu stvar ostave kod kuće. Bi li im to nanijelo štetu? Ugrozilo njihov opstanak? Ako ne, to nije prava potreba. U hladnom zimskom danu kaput je potreba; bez njega ne bismo bili zaštićeni od niskih temperatura. Međutim, zaboravljanje telefona ili igračke neće nam naštetiti, pa bi se to svrstalo u želje.

Evo i jednoga praktičnog zadatka. Krenite s djetetom peći kolač. Odvojite obavezne sastojke, bez kojih kolač ne bi bio jestiv ii ukusan od onih koji služe za dekoraciju. Dakle, važno je da dijete razumije da se torta može jesti bez svjećica i ukrasa, ali da bi se jela, potrebna su jaja, brašno, šećer i ostali sastojci koji joj daju okus.


Kako odgovoriti na želje?

Možda ste pomogli djetetu prepoznati razliku između potreba i želja, ali ne znate kako objasniti razloge zbog kojih mu nećete kupiti svaki željeni predmet. Pod pretpostavkom da ne želite udovoljiti zahtjevu svog djeteta, odgovorite suosjećanjem, ali čvrstim argumentom.

Kad malo dijete vidi novi Lego set, roditelj može priznati da razumije zašto ga želi, ali onda suosjećajno reći da mu novi set doista ne treba.

I reagirajte mnogo prije nego što dijete vidi nešto što jako želi. Malo starije dijete, na primjer školarca, uključite u sastavljanje proračuna i planiranja. Podučite ga što je potrebno obitelji i koje stvari imaju prioritet.

Nakon što su potrebe obitelji zadovoljene, može se izračunati preostali iznos novca i planirati na što ćete ga zajedno potrošiti. Objasnite kako postoji plan za trošenje obiteljskog novca i da sve njegove želje nisu dio plana. Ako želi svoju igračku, morat će se odustati od neke druge želje jer jednostavno neće biti novca za oboje.

Iako jezik potreba i želja djeci neće biti jasan, roditelji trebaju raditi na podučavanju koncepta kako bi ih pripremili za razumijevanje financijskih prioriteta i racionalno trošenje.


(roditelji.story.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.