x

Finale

Real Madrid protiv Liverpoola: Dominacija "kraljeva" ili potpuna senzacija letećih Redsa

Liga prvaka odbrojava posljednje minute, a priča se svela na dva imena - Real Madrid ili Liverpool. Da li će Kraljevi nastaviti totalnu dominaciju u najjačem klupskom takmičenju na svijetu ili će senzacija poletnih Redsa doživjeti svoj vrhunac? Novi osmijeh Zinedinea Zidanea ili konačno pobjeda za Jurgena Kloppa u finalu? Odgovore ćemo znati na kraju novog finala Lige prvaka koje počinje večeras u 20:45 sati u Kijevu.

Bit će ovo još jedna verzija onih rijetkih finala u kojima se sastaju klub koji igra "sam protiv svih" i klub koji je osvojio simpatije svih neutralaca. Real Madrid će uz sebe imati vjerovatno samo svoje navijače, dok će za Liverpool navijati svi oni čiji klubovi nisu u Kijevu, pa čak i dobar dio onih koji navijaju za Manchester United.

Real je već dovoljno dugo na tronu, ovo mu je čak četvrto finale od 2014. godine, a prethodna tri je osvojio. Dovoljan je to razlog da poraste broj onih koji žele vidjeti pad šampiona. To je nekako u ljudskoj prirodi. Baš kao što je prirodno da gledaoci žele vidjeti trijumf kluba od kojeg niko nije očekivao da dospije do meča koji će se igrati večeras na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Već na početku priče o finalu, željeli bismo istaknuti jedan broj - 42. Možda se pitate zašto baš 42. Naime, to je zbir zaostataka koje Real i Liverpool imaju na kraju protekle sezone na ligaškim tabelama u Španiji i Engleskoj. Real je s osvojenim trećim mjestom u La Ligi ostao za 17 bodova kratak u odnosu na Barcu, a Liverpool je s četvrtim mjestom u Premiershipu ostao kratak za čak 25 bodova u odnosu na Manchester City. Ipak, niti će Barca niti City večeras ponijeti epitet najboljeg tima Evrope, nego Real ili Liverpool.


Iza nas su, brojeći grupnu i nokaut fazu, 124 meča ovosezonskog izdanja Lige prvaka, a u njima je postignuto 397 golova što u prosjeku iznosi 3,2 gola po meču. Brojke govore o tome da smo gledali izuzetno atraktivne mečeve, ali nisu samo brojke jedine koje govore koliko je ova sezona bila interesantna. Sjetite se samo nokaut faze i nezaboravnih mečeva kao okršaja Rome i Barcelone, Liverpoola i Cityja, Reala i Juventusa, Rome i Liverpoola...

Ubjedljivo najviše golova među klubovima postigao je Liverpool koji je izbrojao 40 golova, a iza njega je upravo Real Madrid s 30 postignutih golova. Treći je Paris Saint-Germain uprkos tome što je već u osmini finala ispao iz takmičenja. Parižani su postigli 27 golova, jedan gol više od Bayerna iz Minhena.

Na individualnom planu, prvi strijelac takmičenja je Cristiano Ronaldo koji je zabio 15 golova, a iza njega je fenomenalni trio Liverpoola Mohamed Salah (10), Roberto Firmino (10) i Sadio Mane (9) koji su zajedno postigli 29 golova. Iza njih su Edin Džeko i Wissam Ben Yedder s po osam golova.


Finale: Real Madrid - Liverpool (20:45 sati, Olimpijski stadion u Kijevu, OBN)

Ovo je finale u kojem Real traži svoju 13. titulu prvaka Evrope, odnosno treću uzastopnu, dok Liverpool traga za svojom šestom titulom Evropskog kupa/Lige prvaka, svojom prvom nakon 2005. godine.

Srbijanski sudija Milorad Mažić (45) sudit će večerašnje finale Lige prvaka između Real Madrida i Liverpoola. Njegovi asistenti na toj utakmici bit će Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, a četvrti sudija je Clement Turpin iz Francuske. Tu će biti još i Danilo Grujić i Nenad Đokić, a u rezervi je i Nemanja Petrović, svi iz Srbije.

Mažić je međunarodni sudija od 2009. godine, a ove godine je sudio i u Ligi prvaka i u Evropskoj ligi. Dijelio je pravdu u prošlogodišnjem finalu Kupa konfederacija između Njemačke i Čilea, a bio je glavni sudija i u evropskom Superkupu 2016. kada je Real Madrid savladao Sevillu (3:2).


Zidane na putu ka velikom rekordu, Klopp želi prekinuti niz poraza u finalima

Ukoliko Real slavi, postat će prvi klub koji je u eri Lige prvaka (od 1992. godine) uspio tri puta uzastopno osvojiti naslov, Cristiano Ronaldo će postati jedini igrač koji je osvojio pet naslova Lige prvaka od kako ona nosi ovo ime (od 1992. godine), dok će Zinedine Zidane postati jedini trener koji je tri puta uzastopno osvajao Evropski kup/Ligu prvaka od kako se igra ovo takmičenje (od 1955. godine).

Naime, ranije je Real Madrid uspio povezati pet naslova prvaka Evrope (1956. - 1960.), Ajax (1971. - 1973.) i Bayern Minhen (1974. - 1976.) su povezali tri uzastopne titule, ali nikada se nije desilo da jedan trener poveže tri uzastopne titule, jer Real je pet titula povezao s tri različita trenera, dok su Ajax i Bayern tri titule povezali s po dva različita trenera.

Dok Zidane pokušava srušiti nevjerovatan rekord, trener Liverpoola Jurgen Klopp želi prekinuti niz od čak pet uzastopnih poraza u finalima koja je gubio vodeći Borussiju Dortmund i Liverpool.


Real i Liverpool su već igrali jedno finale Evropskog kupa/Lige prvaka, a to se desilo 1981. godine kada su slavili Redsi rezultatom 1:0 u Parizu. To je ujedno i posljednji Realov poraz u finalima ovog takmičenja.

Učinak u posljednjim mečevima ne pokazuje pravu snagu

Ovo će biti njihov ukupno šesti duel u zvaničnim utakmicama, a trenutno su bolji Redsi koji imaju tri pobjede za razliku od Reala koji je skupio dvije. Sve dosadašnje okršaje u zvaničnim mečevima Real i Liverpool su skupili u Evropskom kupu/Ligi prvaka.

Na putu do finala Real je osvojio drugo mjesto u grupi H iza Tottenhama te ispred Borussije Dortmund i APOEL-a. U osmini finala bio je uspješniji od Paris Saint-Germaina (ukupno 5:2), u četvrtfinalu od Juventusa (ukupno 4:3) te u polufinalu od Bayerna (ukupno 4:3).


Liverpool je u grupi E bio prvi ispred Seville, Spartaka iz Moskve i Maribora. Zatim je u osmini finala deklasirao Porto (ukupno 5:0), u četvrtfinalu je nokautirao ekipu Manchester Cityja (5:1), dok je u polufinalu izbacio Romu (ukupno 7:6).

Real je svoj posljednji takmičarski meč igrao 19. maja kada je u gostima remizirao protiv Villarreala (2:2). Zidaneov tim je u posljednjih 11 takmičarskih mečeva upisao samo četiri pobjede te pet remija i dva poraza, odnosno u posljednjih pet mečeva upisao je samo jednu pobjedu uz tri remija i poraz. Ipak, takva statistika nije relevantna s obzirom da je Real "pod ručnom" igrao u domaćem prvenstvu gdje se rano oprostio od titule pri čemu je bio siguran u borbi za plasman u Ligu prvaka.

Mnogo bolju formu nema ni Liverpool koji je posljednji takmičarski meč odigrao 13. maja na Anfieldu. Tom prilikom Redsi su ubjedljivo savladali Brighton (4:0). Liverpool ima pobjedu, remi i dva poraza u posljednja četiri takmičarska meča, dok je u posljednjih devet takmičarskih mečeva upisao četiri pobjede, tri remija i dva poraza. Za Redse se ne može reći da su opušteno igrali u prvenstvu pošto su tek u posljednjem kolu matematički osigurali nastup u Ligi prvaka naredne sezone.


Za oba tima se zapravo može reći da su tokom sezone imali dva lica - po jedno za domaće prvenstvo i po jedno za Ligu prvaka. A kada govorimo samo o Ligi prvaka, tu je Real ponovo pokazao predstave slične onima iz prošlih sezona kada je do pobjeda dolazio neovisno o tome da li je ubjedljiv ili ne na terenu. Ponovo su Galacticosi imali mečeve u kojima su bili totalno nadigrani, ali su uvijek na kraju meča ili dvomeča oni slavili.

Liverpool je u ovoj sezoni Lige prvaka, svojoj prvoj nakon sezone 2014/15. igrao najbolji napadački nogomet u Evropi. O tome svjedoči i statistika po broju postignutih golova koju smo istaknuli na početku. Ipak, Redsi si pokazali slabosti kada je riječ o zatvaranju mečeva.

Borba između Ronalda i Salaha

Glavne uloge pred ovaj meč sasvim zasluženo dodijeljene su Cristianu Ronaldo i Mohamedu Salahu, dvojici igrača koji će skoro sigurno ući u najuži krug kandidata za dodjelu Zlatne lopte.


Ronaldo je u 43 nastupa za Real u svim takmičenjima ove sezone postigao 44 gola koliko je postigao i Salah za Liverpool. Egipćaninu je za cifru od 44 gola bio potreban 51 nastup za Redse u ovoj sezoni. U konkurenciji igrača iz vodećih pet liga Evrope ispred Ronalda i Salaha po broju postignutih golova nalazi se samo Leo Messi (45 golova).

Salah je u minuloj sezoni Premiershipa postigao 32 gola u 38 utakmica pri čemu je oborio rekord tog takmičenja kada je u pitanju broj golova u jednoj sezoni.

Uz to, Salah je izjednačio rekord Ruuda van Nistelrooyja, a riječ je o broju postignutih golova u svim mečevima jedne sezone u konkurenciji igrača koji nastupaju za tim iz Premiershipa*. Naime, i Van Nistelrooy je u sezoni 2002/03. postigao 44 gola u svim takmičenjima za Manchester United. Salahu nedostaju još tri gola da sruši Liverpoolov rekord po broju golova u svim takmičenjima u jednoj sezoni, a rekord je u vlasništvu Iana Rusha koji je u sezoni 1983/84 postigao 47 golova za Redse.


* Računa se period od 1992. godine kada je krenula prva sezona Premiershipa pod sadašnjim imenom.

Ronaldo je u posljednjih 19 mečeva za Real postigao čak 28 golova, dok je Salah posljednjih 19 mečeva za Liverpool postigao 19 golova.

Očekivane postave

Za Real Madrid je vjerovatno najveći upitnik da li će meč početi Gareth Bale ili Karim Benzema, a Zidane je na slatkim mukama pošto nema problema s povredama i suspenzijama.


Očekuje se da će Real istrčati u sljedćem sastavu: Navas, Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo, Casemiro, Kroos, Modrić, Isco, Ronaldo i Benzema (Bale),

Klopp ne može računati na povrijeđene Alexa Oxlade-Chamberlaina, Joea Gomeza i Joela Matipa, dok je Emre Can pod upitnikom.

Liverpool će skoro sigurno zaigrati u sastavu Karius; Alexander-Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson; Henderson, Milner, Wijnaldum; Mané, Firmino, Salah.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.