x

Recept i savjeti za bakine krofne

Februar je mjesec ljubavi i krofni, a kako ove slatke debeljuce obožavamo, pravimo ih uvijek prema dobrom, starom i provjerenom receptu.

Za pripremu savršenih krofni odvojite dosta vremena, strpljenja i pripremite dobro zagrijanu prostoriju. Sastojci potrebni za pripremu obavezno moraju biti sobne temperature.

Mlijeko zagrijte da bude mlako, u njega dodajte kašičicu šećera i kvasac pa pustite da se zapjeni. Kod pripreme krofni ne koristite cijela jaja, samo žumanjke jer bjelanjci u ovom slučaju tijesto čine žilavim i prečvrstim. Bjelanjke ostavite u frižider za neku drugu poslasticu, možda puslice.

U veću posudu dodajte brašno, so, žumanjke, vanilin šećer, ulje, rastopljeni maslac te kuvačom zamijesite sastojke. Dodajte zapjenjeni kvasac te sve spojite u glatku smjesu. Dodajte limunovu koricu, rum i rakiju.

Kad ste dobili fino glatko tijesto, posudu prekrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči volumen. Tijesto koje se dizalo duže nego što treba ne garantuje uspjeh poslastice pa nemojte predugo čekati. Tijesto premijesite i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom za krofne ili čašom oblikujte krugove koje stavljate na drvenu podlogu.

Oblikovane krofne prekrijte krpom te ostavite tijesto da se ponovno diže minimalno 15 minuta, da se pono udvostruči.

U novije vrijeme popularna je metoda da se formiraju kuglice čim se zamijesi tijesto te se tako izbjegne dodatno tretiranje tijesta miješanjem i valjanje oklagijom. Oblikovane kuglice ostave se da se dižu, a svi mjehurići zraka koji su se stvorili u procesu dizanja tijesta doprinijeće da krofna bude prozračna i mekana. Krofne možete peći u svinjskoj masti ili ulju. Posuda za pečenje mora biti duboka s puno masnoće, tako da krofne dok ih pržite ne dodiruju dno. Ulje nikako ne smije biti prevruće jer će krofne brzo izgorjeti i ostati sirove iznutra. Dobra metoda je da drvenu kuvaču uronite u zagrijanu masnoću i ako se oko nje počnu stvarati mjehurići, ulje je dovoljno zagrijano. Ako ih stavite u nezagrijano ulje, osim što će upiti višak masnoće, krofne se neće baš fino dignuti čemu u početku pečenja potpomaže toplina masnoće.

Stavite po nekoliko krofni u posudu sa uljem, ali tako da se ne dodiruju. Stavljajte u masnoću najprije gornju dignutu stranu krofni i obavezno posudu poklopite te pecite oko tri minuta dok ne porumene. Potom ih okrenite i pecite do kraja, ali ovog puta bez poklopca. Tako ćete dobiti željenu bijelu crtu po sredini. Pečene krofne stavljajte na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Tople krofne pustite da se malo ohlade i mlake ih napunite pekmezom od marelice ili šljiva. Ljubitelji drugih okusa mogu krofne obogatiti kremom od čokolade, vanilije, kremom na bazi kafe, orašastih plodova ili voća. Obilno ih posipajte šećerom u prahu i bez imalo grižnje savjesti uživajte u ovim ukusnim poslasticama.


Za pripremu potrebno:

500 g glatkog brašna

50 g šećera

2 vanilin šećera

prstohvat soli

20 g svježeg kvasca

4 žumanjka

350 ml mlijeka

50 ml suncokretovog ulja

50 g otopljenog maslaca

2 kašike ruma

1 kašika rakije (u recept je stavljena šljivovica)

korica 1 limuna

ulje za prženje, od 500 do 700 ml


Priprema:

U malom lončiću zagrijte oko 150 ml mlijeka, pripazite da bude mlako, dodajte šećer i namrvljen kvasac. Promiješajte i pustite da se kvasac zapjeni. Dovoljno je da stoji oko 15 minuta. Ako se u tom periodu kvasac ne zapjeni, zamijenite ga drugim.

U međuvremenu u veću posudu stavite brašno, so, žumanjke, vanilin šećer, ulje i rastopljeni maslac te većom kuvačom lagano zamijesite sastojke. Dodajte zapjenjeni kvasac te sve dobro sjedinite. Dodajte naribanu koricu limuna, rum i rakiju. Sve dobro izmiješajte. Ako niste ljubitelj ručnog miješanja, sve to možete učiniti i mikserom sa spiralnim nastavcima.

Kada ste dobili fino glatko tijesto, posudu prekrijte krpom i ostavite minimalno sat vremena na toplom da se udvostruči volumen. Kada se tijesto dovoljno digne premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom za krofne ili običnom čašom oblikujte krugove koje stavljate na unaprijed pripremljen papir za pečenje da vam se tijesto ne lijepi. Oblikovane krofne prekrijte krpom te ostavite da se tijesto ponovno diže minimalno 20 minuta. Bitno je da se volumen udvostruči.

U dublju posudu uspite ulje i stavite da se lagano grije. Uronite čistu drvenu kuvaču u ulje i ako se oko nje počnu stvarati mjehurići, ulje je dovoljno zagrijano. Stavite nekoliko krofni u lonac. Napomena, stavljajte u ulje prvo gornju dignutu stranu krofni, obavezno poklopite posudu te pecite dok ne porumene. Kad porumene, okrenite ih i pecite do kraja, ali bez poklopca. Tim načinom pečenja dobićete željenu bijelu crtu po sredini. Pečene krofne stavljate na papirni ubrus da upije višak masnoće. Još mlake krofne posipajte šećerom u prahu.

SAVJET:

Ako nemate vremena, smjesu možete zamijesiti naveče pa je prekrijte prozirnom folijom i krpom. Smjesa će se dignuti i mirovati, a drugi dan samo premijesite i nastavite dalje po receptu.

Pojedine kuvarice prije pripreme tijesta brašno stave kratko u rernu na 20°C da se lagano zagrije.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.