x

Recept za sarajevsku šampitu: Čarobna formula 'svega po 11' garantira uspjeh

Brz i jeftin kolač, prikladan za svaku priliku.

Riječ je o sarajevskoj šampiti, čiji je recept posljednjih dana viralan na društvenim mrežama.

Iako izgleda "grandiozno", uz malo truda može ga s puno uspjeha napraviti i onaj kome je to prvi kolač u životu. Kažu da je riječ o čarobnoj formuli 'svega po 11' koja garantira uspjeh.

Sastojci

Za kore: 

11 žumanaca

 11 kašika šećera

 11 kašika ulja

 11 kašika mlijeka

 11 kašika brašna

 malo praška za pecivo

 korica limuna

Za agdu:

22 (2x11) kašike šećera

11 kašika vode

kriška limuna

Za šaum:

11 bjelanaca

11 kašika šećera

Priprema

Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha.

Zatim odvojiti bjelance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.

Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od oko 200°.

U agdu dodati limun.

Zatim napraviti šaum, i to ovako: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera dvije minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.

Umućenim bjelancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vrijeme dok se peku kore, a posebno ih dobro umutite kad dodate agdu.

Preko kore izliti šaum, poravnajte i vratite u pećnicu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista povelik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti cca 40x30 sm!). Ako želite manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11, piše Moja Kuhinja.

Izvor: radiosarajevo.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.