x

Englezi testiraju desetominutna isključenja igrača

Revolucija u fudbalu: Poslije VAR tehnologije dolazi vaterpolo i rukomet pravilo?

Čini se da Englezi u svojoj kuhinji spremaju novo fudbalsko pravilo poslije kojeg ništa ne bi bilo isto. Ono se odnosi na isključenja igrača.

Ko barem površno prati fudbal, zna da sudac trenutno može dodijeliti žuti (javna opomena) i crveni karton (isključenje). Jednom kada igrač dobije crveni karton, više se ne može vratiti u igru, a ne može igrati ni naredni meč. Englezi su sada smislili pravilo po kojem igrač može biti isključen na deset minuta.

Po uzoru na neke druge sportove poput rukometa ili vaterpola, fudbal bi u budućnosti mogao dobiti pravilo po kojem sudac može isključiti igrača na 10 minuta, a ovo pravilo Englezi trenutno testiraju u mečevima mlađih kategorija. Sudac igrača isključuje na 10 minuta većinom zbog prigovora ili prepirke s njim, a za sada je to dalo rezultat jer je zabilježeno 38 posto manje prepirki igrača i sudaca. Novo pravilo objašnjava prvi čovjek Udruženja engleskih sudaca Neal Barry:


"Ovo pravilo je nešto što sigurno može funkcionisati i što će Savez uvesti u budućnosti. Do sada smo imali 32 lige koje su s tim eksperimentisale i bilo je veoma pozitivno. Bilo je 38 posto manje prepirki, a to je rezultat pritiska saigrača. Kad vas nema na terenu 10 minuta, drugi igrači nisu sretni zbog toga. Povećat ćemo broj liga u kojima koristimo ovo pravilo sljedeće sezone, a onda još više do 2020. godine. Start je bio pozitivan, ali pravilo moramo uvoditi polako. Sve ovo olakšava posao sucima", rekao je Barry.

Novo pravilo je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, ali ukoliko zaživi u Engleskoj, sigurno da bi i FIFA mogla veoma brzo da se priključi i da ga počne testirati. Ko zna, možda u budućnosti budemo ovo pravilo vidjeli i na seniorskim terenima. Svakako da bi to bilo još jedno revolucionarno pravilo u svijetu fudbala nakon uvođenja VAR tehnologije.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.