Roditelji koji je vaš odgojni stil?!

06.12.2016 16:00
roditelji-koji-je-vas-odgojni-stil-main

Kad: 6.12.2016. u Sarajevu (Hotel Evropa - 18:00H) , 9.12.2016. u Banja Luci i 14.12.2016. u Mostaru sa početkom u 18:00

 

Dvije su ključne dimenzije roditeljstva:

1. Roditeljsko razumijevanje i toplina nasuprot osuđivanja i odbacivanja;

2. Roditeljski zahtjevi i nadzor.

Kombinacija ovih dviju dimenzija predstavlja roditeljski stil odgoja. 

 

Četiri su osnovna roditeljska stila: 

-Autoritaran; 

-Autoritativan;

-Permisivan;

-Ravnodušni odgojni stil.

 

Na odgojni stil roditelja utječu brojni faktori, osobine roditelja, temperament djeteta, vanjski utjecaj (braća i sestre, socijalne mogućnosti). Kako bi dijete odraslo u samostalnu i odgovornu osobu potrebno mu je pružiti ljubav podršku prihvaćanje, ali i postaviti granice i nadzor nad ponašanjem. Istraživanja pokazuju kako je najveći broj djece iz autoritarnih porodica, nešto manje je onih koje odgajaju djecu autoritativno, dok je najmanji broj permisivnih roditelja. Jedan od najvećih izazova za roditelje je postavljanje granica i nadzor nad ponašanjem djece. 

 

U organizaciju BUDI TU zajednice aktivnih roditelja održat će se radionica za roditelje na temu Postavljanje granica. Predavačica na radionici je Gordana Buljan Flander, vodeća stručnjakinja u regiji u području zaštite djece koja će podijeliti svoja iskustva i savjete s roditeljima. Buljan Flander je klinički psiholog i psihoterapeut i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Na radionicama ćemo imati i goste psihologinje iz lokalnih sredina koje će podijeliti svoja iskustva s roditeljima, a roditelji će imati priliku anonimno postaviti pitanje predavačicama o brigama i izazovima s kojima se susreću. 

 

Radionica za roditelje održat će se u utorak, 6.12.2016. u Sarajevu, petak, 9.12.2016. u Banja Luci i srijedu, 14.12.2016. u Mostaru.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.