x

Roditelji, oprez: Evo koje fotografije nipošto ne trebate objavljivati javno

Svaki roditelj se ponosi svojim djetetom i zbog toga često ne razmišlja kada želi na svaki način da se pohvali, pa tako postavlja fotografije gdje stigne ne razmišljajući o posljedicama. Ali, obzirom da živimo u ludom vremenu kada su društvene mreže preuzele prioritet u životima mnogih, te postale otvorene za sve i svakoga, to nije uvijek dobra i sigurna opcija.  

Era društvenih mreža u kojoj živimo donijela nam je puno toga i dobrog i lošeg, no dok mi kao punoljetni pojedinci sami odlučujemo koji ćemo privatan sadržaj objavljivati online, oni najmlađi nemaju tu privilegiju. Iako roditelji pritom mogu imati dobre namjere, objavljivanje nekih slika njihove djece može ih dovesti u opasnost. Važno je naglasiti da jednom objavljene fotografije s interneta ne nestaju, odnosno čak i ako ih obrišemo tehnološki iskusni mogu ih se dokopati, a treba biti svjestan kako će te iste slike dočekati dijete javno objavljene i kad ono odraste. Stručnjaci ističu kako postoje 6 vrsti dječjih fotografija koje nipošto ne bismo trebali objavljivati.

Fotografije s oznakom vrtića, škole, sportskog kluba

Ovakve se fotografije mogu činiti bezazlenima, ali nisu. One mogu privući razne predatore dajući im neke osnovne informacije o djetetu koje ga mogu dovesti u opasnost, otkrivajući gdje dijete boravi odnosno gdje ga se može pronaći.

Slike s oznakama imena

Slike na kojima je vaše dijete s pločicom s imenom još je jedna vrsta fotografije koja može otkriti njegov identitet. Ako i dalje želite objaviti takvu sliku, provjerite jeste li zamutili ime na oznaci i eventualne oznake na drugoj djeci, ako ih ima na fotografiji.

Slike koje prikazuju nepokriveno tijelo vašeg djeteta

Nakon što sliku prenesemo na Internet, više nemamo potpunu kontrolu nad njom i ne znamo ko je može vidjeti, kopirati ili podijeliti. Objavljivanje slika na kojima se vidi golo ili djelomično prekriveno tijelo vašeg djeteta može privući seksualne predatore, a ove fotografije također mogu učiniti da se vaša djeca osjećaju neugodno kad odrastu i vide ih objavljene na Internetu.

Fotografije koje prikazuju tantrume ili loše ponašanje

Još jedna vrsta fotografija zbog kojih se vaše dijete može osjećati posramljeno i frustrirano kad ih vidi na mreži su slike koje pokazuju njihovo loše ponašanje ili druge trenutke slabosti. Čak i ako se razlog nevolje vašeg djeteta čini dovoljno smiješnim da ga možete podijeliti, sjetite se da to za vaše dijete u ovom trenutku može biti prava tragedija i ne treba se smijati njegovim osjećajima.

Slike koje prikazuju drugu djecu

Pokušavajući zaštititi identitet svoje djece na mreži, ne zaboravite na sigurnost druge djece. Nemojte objavljivati ​​slike na kojima se vide druga djeca, a ako to učinite, zamutite im lica i sve druge detalje koji mogu otkriti njihov identitet ili mjesto, piše Bright Side.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.