x

Rolls-Royce redizajnirao poznati simbol

Datum 6. februar 1911. godine označava zvanični rođendan onoga što je vjerovatno postao najprestižniji i najpoznatiji ukras za poklopac motora u istoriji automobila.

Naravno, Rolls-Royce Spirit of Ecstasy nije samo ukras za haubu – on je oličenje napredne elegancije poznate britanske marke. Sada je dobio svoju novu verziju za potpuno električnu budućnost.

Ljubitelji marke Rolls-Royce ne moraju da brinu jer je moderni Spirit of Ecstasy još uvijek lako prepoznati kao poznatu figuricu koja krasi luksuzne modele više od jednog vijeka.

Krila (u stvari, to je haljina ženstvene figurice) i dalje kaskadno izlaze s vjetrom. Stav figurice je i dalje čvrst, okrenut prema naprijed sa svjetlucavim završetkom.


Međutim, kada se pogleda izbliza može se primjetiti da ovaj Spirit of Ecstasy ne stoji ravno kao prije.

Umjesto toga, figura je u čučnju sa savijenim nogama i jednom blago ispred. Tijelo se sada agresivno naginje naprijed, stvarajući ono što Rolls-Royce naziva "pravom boginjom brzine".


Praktični aspekt ovih promjena je bolja aerodinamika. Nova figura je malo kraća, a oblik bi trebalo da pruži manji otpor vjetru.

To je važno kada su u pitanju električna vozila, gdje će se koristiti ovaj novi Spirit of Ecstasy.

Fino podešavanje čak i najmanjeg detalja za manji otpor vjetra znači bolji domet vozila, a Rolls-Royce nam kaže da njegov predstojeći Spectre EV već ima koeficijent otpora od samo 0,26.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.