x

Rukama pomaže kćerki da diše: `Pomozite mojoj malenoj Leoni`!

Majka Anamarija (25) sama ručno pomaže bolesnoj kćerki Leoni (6) da diše. Čisti joj sekret koji je može ubiti. Ono što je trenutačno prijeko potrebno Leoni da joj se olakša i produlji život je Vest prsluk.

Malena Leona Mihalić (6) iz Karlovca jedna je od dvoje djece u Hrvatskoj koje boluju od vrlo teškog i rijetkog oblika epilepsije - maligne parcijalne migrirajuće epilepsije. Zbog opake bolesti djevojčica svakodnevno trpi epileptične napadaje otporne na terapije, dok joj je progresivna bolest već potpuno oštetila mozak i prikovana je za krevet.

 

POGLEDAJTE VIDEO OVDJE

 

Za hrabru djevojčicu se s puno ljubavi i njege danonoćno skrbi njezina majka Anamarija (25), koja joj je pružila gotovo sve kako bi joj olakšala život. Djeca s ovakvom dijagnozom žive kratko i liječničke prognoze su neumoljive, no Leona ih već dosad pokorila, a majčina najveća želja je da im zajedno prkose i dalje. No ono što je trenutačno prijeko potrebno Leoni da joj se olakša i produlji život je Vest prsluk – aparat za čišćenje dišnih puteva.

 

Aspiriranje je za Leonu jako važno, jer u protivnom može biti kobno. Noću joj drastično pada kisik, a danju joj je nužno potrebna drenaža dišnih puteva, odnosno uklanjanje sekreta u plućima koji joj majka uklanja ručno.

 

- Zbog svojeg stanja i ležećeg položaja Leoni se u dišnim putevima i plućima sakuplja sekret koji svakodnevno u najmanje dva navrata čistim ručno uz pomoć gumene ‘lupkalice’. Moram je lupkati kako bi se sekret odlijepio od pluća te ga aspirirati. Postupak je naporan za nju, ali i mene, no nije potpuno učinkovit jer ga tom metodom ne mogu temeljito očistiti i učinak je kratkotrajan. Vest prsluk radi puno brže i učinkovitije jer dolazi do sitnih dijelova pluća do kojih ja ne mogu jer nemam niti tu snagu niti brzinu kao taj aparat. Vjerujem da bi joj olakšao i produljio život, pa ovim putem pozivam sve koji mogu da nam pomognu – uputila je apel majka Anamarija napominjući kako upravo sakupljanje sekreta u plućima dovodi i do čestih upala pluća, koje za Leonu mogu biti kobne.

 

Anamarija ima status majke njegovateljice, suprug Nikola je zaposlen, no primanja su im dostatna tek za osnovni život, a kupnju aparata sami si ne mogu priuštiti. Obitelj živi u podstanarstvu, a osim male Leone imaju i 10-mjesečnog sinčića Rafaela. Djevojčica svakodnevno trpi brojne epileptične napadaje, od laganih do teških, kad je nužno potražiti i liječničku pomoć. Većinu života provela je u bolnicama, upravo zbog čestih upala pluća i bronhitisa te zbog jakih napadaja.

 

- Do lani je Leona najdulje mjesec dana u komadu provela kod kuće, a ostalo je provela u bolnicama. Lani smo joj stavili kanilu te lakše diše i bolje joj je. Lakše joj počistim sekret, a kad bismo još imali i Vest prsluk, situacija bi bila puno bolja jer bi njime sigurno dobila kvalitetniji i dulji život – rekla je Anamarija dodajući kako joj je, osim novca za prsluk, potreban i novac za nadoplatu novih kolica te za dizalicu.    

 

Vest prsluk stoji 93.800 kuna. Svi koji žele i mogu pomoći novac za kupnju Vest prsluka mogu uplatiti na žiro-račun majke Anamarije Cindrić otvoren u Karlovačkoj banci, na koji mogu biti uplaćene i inozemne uplate:

HR6524000083110639992.

 

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.