x

Na Azurnoj obali

Rumun Preda iznenadio pobjedom na otvaranju Red Bull Cliff Diving sezone

U Saint Raphaelu (Francuska) je proteklog vikenda započelo Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2021. Rumun Catalin Preda je priredio veliko iznenađenje i pobijedio, dok je u ženskoj konkurenciji braniteljica titule Rhiannan Iffland ponovo bila neprikosnovena.

Nakon 21 mjesec pauze, Red Bull Cliff Diving se vratio. U Saint Raphaelu, na Azurnoj obali Francuske, najbolji svjetski skakači i skakačice okupili su se prvi put nakon završnice sezone 2019 u Bilbau.

Ovogodišnje prvenstvo započelo je iznenađenjem u muškoj konkurenciji: pobjedu je odnio Catalin Preda, rumunski skakač koji je nastupio sa pozivnicom, ostavivši iza sebe osmostrukog (i aktuelnog) prvaka Garyja Hunta na drugom mjestu. Treći je bio još jedan Rumun, Constantin Popovic.

Bilo je to tek šesto takmičenje za 29-godišnjeg Predu koji je debitovao 2018. godine u Mostaru, kada je također napravio iznenađenje osvojivši treće mjesto na svom prvom takmičenju.


„Osjećaj je zaista odličan“, izjavio je pobjednik. „Isplatilo se dugo čekanje i sve te pripreme. Počeo sam trećim mjestom u Bosni, a tri godine kasnije smo ovdje na jugu Francuske i uspio sam se popeti par stepenica više. To je prilično dobar osjećaj, hvala Saint Raphaelu.“

Hunt, koji je nedavno promijenio sportsko državljanstvo i sada predstavlja Francusku, propustio je priliku da ubilježi pobjedu na prvom takmičenju pod zastavom svoje nove domovine, što bi ujedno bila i prva pobjeda za Francusku u 12 godina prvenstva.

U ženskoj konkurenciji, nezaustavljiva Australka Rhiannan Iffland nije dopustila slično iznenađenje. Četvorostruka prvakinja bila je potpuno dominantna, pokazavši da tokom pauze nije ispala iz forme - naprotiv, podigla je viši nivo. Bila je ovo deveta uzastopna pobjeda za Iffland, koja još od kraja 2018. ne zna za poraz.


„Jako sam zadovoljna ovim takmičenjem i samo želim da zadržim ovaj ritam u ostatku sezone“, rekla je Iffland. „Nisam ni shvatila da sam ostvarila najbolji rezultat u karijeri. Dok sam stajala na vrhu skakaonice, gledala dole i vidjela da svi navijaju, pomislila sam 'do đavola, nedostajalo mi je ovo'. Zbog toga sam ovdje, zbog toga ovo radim.“

Ipak, za iznenađenje se pobrinula takmičarka sa pozivnicom Molly Carlson (Kanada), koja je u svom debitantskom nastupu zauzela drugo mjesto, dok je treća bila njena zemljakinja Jessica Macaulay.

Dok su demonstrirali svoje umijeće u skokovima sa 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene), 12 skakača i 12 skakačica imali su podršku nekoliko stotina gledalaca koji su se na čamcima i brodicama okupili u blizini usamljene litice Cap Dramont.

Naredna stanica svjetske cliff diving elite bit će glavni grad Norveške, Oslo, 14. augusta, a dvije sedmice kasnije, 28. augusta, očekujemo njihovo šesto gostovanje u našoj zemlji, na Starom mostu u Mostaru.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.