x

Rusi vraćaju Moskvič

Egzodus evropskih i japanskih proizvođača automobila iz Rusije završen je, a domaća industrija prisiljena je snalaziti se.

Renault je Rusima prepustio svoju fabriku u blizini Moskve uz poček od šest godina do kada je može vratiti u svoje vlasništvo.

U Rusiji su prisiljeni snalaziti se, najavljen je povratak nekih starih marki, a sada je napokon poznato kada će prvi automobili sići s proizvodne trake.

Rusija planira započeti proizvodnju automobila Moskvič iz sovjetske ere u decembru, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, više od šest mjeseci nakon izlaska Renaulta iz fabrike.


Sobjanin je u svibnju rekao da će proizvodnja Moskviča sačuvati hiljade radnih mjesta, ali bivša fabrika Renault Avtoframos, preimenovana u Moskovsku fabriku automobila Moskvič, od tada ne radi.

"Nadam se da možemo pokrenuti fabriku Moskvič u decembru uz pomoć Ministarstva industrije i trgovine", citirala je novinska agencija Interfax Sobyanina u četvrtak.

Moskvič, što u prevodu znači Moskovljanin, prestao se proizvoditi prije otprilike dvije decenije.


Fabrika Moskvič u četvrtak je saopštila kako se nada da će ove godine proizvesti oko 600 automobila, uključujući 200 električnih vozila, te 50.000 automobila 2023. godine.

Mahom su to modeli kineskog proizvođača JAC-a, koji će se licencno proizvoditi u Rusiji, s Moskvičevim znakom i imenom.


(HAK Revija)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.