x

BROJNE DRŽAVE

Rusija objavila listu neprijateljskih zemalja, među njima Crna Gora i Sjeverna Makedonija!

Vlada Ruske Federacije odobrila je listu država koje se zbog uvođenja sankcija prema Moskvi definiraju kao "neprijateljske" prema ovoj državi.

Ovu odluku kabinet ministara donio je nakon ukaza predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je donesen 5. marta, a prema kojem ruski građani i kompanije koje imaju devizne obaveze prema stranim kreditorima s liste neprijateljskih zemalja mogu svoje obaveze plaćati u rubljama. BiH nije na listi.


Države koje Ruska Federacija definira kao neprijateljske su:

Australija

Albanija

Velika Britanija

Države Evropske unije

Island

Kanada

Lihtenštajn

Monako

Novi Zeland

Norveška

Južna Koreja

San Marino

Singapur

Sjedinjene Američke Države

Tajvan

Mikronezija

Ukrajina

Crna Gora

Sjeverna Makedonija

Švicarska

Japan


Premijer Rusije Mihail Mišustin potpisao je rezoluciju kojom se utvrđuju pravila za transakcije sa stranim kompanijama u režimu sankcija.

"Sve transakcije i poslovanje ruskih kompanija s građanima i firmama iz zemalja koje su neprijateljske Rusiji odobrit će komisija vlade za kontrolu stranih investicija", navodi se.

Prema informacijama iz ruske vlade, glavni cilj ove mjere je da se osigura finansijska stabilnost države u uslovima nametnutih vanjskih sankcija.


Podsjetimo, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, države Evropske unije, ali i Sjedinjene Američke Države uvele su niz sankcija Ruskoj Federaciji. Između ostalog, brojne ruske banke isključene su iz SWIFT sistema, a aviokompanijama iz Rusije zabranjen je ulazak na teritoriju zemalja Evropske unije.

Inače, Vladimir Putin je jučer naredio vladi da sastavi popis zemalja koje su uvele sankcije njegovoj državi i mnogi pretpostavljaju kako će upravo na osnovu ovog spiska Rusija donijeti niz kontramjera prema zapadnim državama.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je jučer novinarima da se Zapad angažovao u ekonomskom razbojništvu protiv Rusije i da će Moskva na to odgovoriti.

Putin je ranije govorio da zapadne sankcije Rusiji nalikuju objavi rata i branio je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da Moskva treba braniti one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese.

Tokom protekle sedmice, zapadne države su pojačale sankcije protiv Rusije u odgovoru na njenu invaziju na Ukrajinu. Ove mjere su najoštrije od onih nametnutih Iranu 2010. i Sjevernoj Koreji 2013. godine.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.