x

SP U HAMBURGU

Rusima i Kanađankama zlato u odbojci na pijesku

Ruski par Viacheslav Krasilnikov i Oleg Stoyanovskiy rastužili su domaće navijače u Hamburgu pobijedivši u nedjelju Nijemce Juliusa Tholea i Clemensa Wicklera u dramatičnom finalu FIVB Svjetskog prvenstva u odbojci na pijesku.

U ženskoj konkurenciji Melissa Humana-Parades i Sarah Pavan iz Kanade su iznenadile sve osvojivši zlato i prvu medalju uopće za svoju zemlju na svjetskim prvenstvima.

Rusi, inače treći nositelji turnira, pobjedom u finalu su osigurali nastup na Olimpijadi u Tokiju, te novčanu nagradu od 60 hiljada dolara. Finale je bilo krajnje neizvjesno, a poslije prvog seta koji je pripao domaćem paru (21-19), dvojac iz Rusije je osvajanjem sljedeća dva seta (21-17 i 15-11) utišao ispunjene tribine Red Bull Beach Arene u Hamburgu.

Posebno je bio dramatičan treći set u kojem su se vodstva ekipa mijenjala naizmjenično sve do završnice u kojoj su se Rusi pokazali pribranijima, uprkos činjenici da je Stoyanovskiy, sa 22 godine starosti, postao najmlađi svjetski šampion u odbojci na pijesku.

„Nemam riječi“, rekao je mladi Rus, „nisam ni sanjao da ću biti svjetski prvak, presretan sam. Sa 10 hiljada njemačkih navijača protiv sebe, pokušali smo da ne mislimo na njih i da se fokusiramo samo na našu igru. Podrška je bila nevjerovatna, navijači su urlali poslije svakog poena i to nam je otežalo komunikaciju.“

Poraženi Thole i Wickler na kraju su se morali zadovoljiti srebrom, iako im je bilo teško prihvatiti poraz. Ipak, mladi Nijemci mogu biti ponosni na fanstastičan put do finala, koji uključuje i epsku pobjedu u polufinalu protiv glavnih favorita turnira, Andersa Mola i Christiana Søruma iz Norveške.

Norvežani su se uspjeli brzo oporaviti od poraza u polufinalu, te su se domogli bronzane medalje. U meču za treće mjesto uspjeli su doći do preokreta protiv Amerikanaca Trevora Crabba i Tria Bournea, bilo je 19-21, 21-15 i 15-10 za Norvežane.

U ženskoj konkurenciji, nastup u Tokiju su izborile Kanađanke Melissa Humana-Parades i Sarah Pavan takođe nakon senzacionalnog osvajanja zlatne medalje. Kanadski par je pokazao fantastičan duh osvojivši oba seta (po 23-21) u kojima su morale hvatati veliku prednost Amerikanki April Ross i Alix Klineman. Ovo zlato je ujedno i prva kanadska medalja na svjetskim prvenstvima u ovom sportu.

Nakon sjajnih deset dana vrhunske odbojke na pijesku, koju je gledalo oko 130 hiljada ljudi, za najbolje igrače i igračice nema odmora. Već u utorak se nastavlja Svjetska liga i to jednom od igračima najdražih postaja, onom u švicarskom Gstaadu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.