x

Ruud ubjedljivo savladao Berrettinija i ostvario plasman u svoje drugo Grand slam polufinale

Norveški teniser Casper Ruud ostvario je plasman u svoje drugo Grand slam polufinale u karijeri.

Ruud je večeras u četvrtfinalnom okršaju US Opena savladao Mattea Berrettinija u tri seta rezultatom 6:1, 6:4, 7:6 (4) te će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Nick Kyrgios - Karen Khachanov.

Norvežanin je Berrettinija nadigrao zahvaljujući kompletnijoj igri i varijacijama. Bolje je koristio dimenzije terena i lakše eksploatisao mane svog protivnika. 

Prvi set je dobio ubjedljivo 6:1, a činilo se da će sličan rezultat biti i u drugom setu, s obzirom da je Ruud stigao do vodstva od 5:1 i tri set lopte na servis Italijana.


Berrettini je ipak spasio sve tri, dobio taj gem, a onda i dva naredna za smanjenje rezultata na 4:5. Ipak, iz drugog puta Ruud je odservirao za set i vodstvo od 2:0.

Berrettini je početkom trećeg seta podigao nivo igre, napravio brejk i potvrdio ga za vodstvo od 3:0, a onda je imao šansu i za dvostruki brejk koju nije iskoristio.

Izgledalo je da će Italijan ubjedljivo dobiti treći set kada je pri rezultatu 5:3 došao do dvije vezane set lopte na servis Ruuda, no nije iskoristio nijednu.


Kazna za to stigla je u gemu u kojem je Berrettini servirao za treći set kada Ruud pravi pritisak na njegov servis, dolazi do tri brejk lopte i koristi tek treću za potpuni povratak u set.

Pobjednik je odlučen u tiebreaku koji je Ruud odigrao jako sigurno, dobio ga 7:4 i ostvario plasman u svoje drugo Grand slam polufinale u karijeri.

Podsjetimo, Ruud ima šansu da nakon US Opena postane prvi teniser svijeta, a za to će mu biti dovoljan plasman u finale u slučaju da Carlos Alcaraz ispadne prije finala. Ukoliko i Alcaraz i Ruud dođu do finala, prvi teniser svijeta će postati onaj koji osvoji US Open.


(Oslobodjenje.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.