x

razvoj govora

S bebom uvijek razgovarajte pravilno

Nije nikakva novost da beba može zapamtiti zvukove iz vanjskog svijeta u posljednja tri mjeseca trudnoće te da je posebno osjetljiva na nijanse muzike i ljudskog glasa.

Mjesecima prije nego što bebe progovore, riječi igraju važnu ulogu u njihovom razvoju. Tako čak i s tri mjeseca starosti riječi na mozgove beba imaju veći utjecaj od zvukova, pa čak i od muzike.

U istraživanju provedenom na Univerzitetu Northwestern u Ilinoisu učestvovalo je 50 tromjesečnih beba, a ispitivanjem se došlo do zaključka kako su bebe koje slušaju riječi sposobnije kategorizirati slike od onih koje slušaju obične tonove.

 Ali, izuzetna sposobnost bebinog mozga ne staje na tome. Jedna ranija studija dokazala je da bebe imaju izrazito kompleksne misli već s 12 mjeseci starosti.

Poznato je da čak i još nerođene bebe u maternici padaju pod utjecaj zvukova prvog jezika koji dopire do njih. Nije nikakva novost da beba može zapamtiti zvukove iz vanjskog svijeta u posljednja tri mjeseca trudnoće te da je posebno osjetljiva na nijanse muzike i ljudskog glasa.

Uzevši to u obzir naučnici su zaključili da bi majke svojoj djeci trebale pričati koristeći prave riječi, jer na taj način pomažu razvoju njihovog mozga.

Uz to, pokazalo se da novorođenčad plače "naglaskom" koji naslijedi od majke, pa se smatra kako pravilno izgovaranje riječi, a ne tepanje, ima vrlo veliku ulogu u ranom razvoju inteligencije djeteta.

(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.