x

Idemo na izlet – šta sve trebate znati

S djecom je u prirodu najbolje krenuti rano

Tada su djeca još svježa i odmorna, a i priroda je u to vrijeme najljepša. Osim toga, tako ćete se moći vratiti na vrijeme za ručak.

Porodični zajednički pješački izlet u brda ili šumu bit će pravi doživljaj svakom djetetu, a vama prilika da barem nakratko zaboravite svakodnevni stres.

Ali, prije planinarenja potrebno vam je, ipak, malo planiranja. Najbolje je krenuti na izlet u društvu. Ne mora to biti planinarska družina, već jednostavno prijatelji koji, također, imaju malo dijete.

Najbolje je krenuti rano ujutro, dok su djeca još svježa i odmorna, a i priroda je u to vrijeme najljepša. Osim toga, tako ćete se moći vratiti na vrijeme za ručak.

No, s tako malom bebom nećete daleko dospjeti i vaša šetnja prirodom potrajat će najviše sat vremena prije nego dijete postane razdražljivo i gladno ili napuni pelene. 

Dijete starije od šest mjeseci koje još nije prohodalo zapravo je najzahvalnije za put u prirodu i planinarenje. Njega je najbolje nositi u nosilici na leđima, jer ne samo da će mu tako biti najudobnije, nego će i uživati u pogledu na prirodu.

Ako je dijete odmorno i ako je vrijeme povoljno, moći ćete, uz manje odmore, prošetati čitavih nekoliko sati, no u svakom slučaju ponesite nešto tekućine i hrane za njega, kao i čiste pelene.

Jednom kad dijete prohoda, morat ćete sniziti svoja očekivanja - osim što sporo i nespretno hodaju, klinci tada postaju izuzetno radoznali i kao da moraju izbliza promotriti gotovo svaki list ili lokvicu koji im se nađu na putu.

Kada se umore, opet ćete ih morati nositi, no to može biti zabavno i vama i njima.

Nemojte se opterećivati time koliko daleko ćete dospjeti niti šta sve morate vidjeti, proći i pokazati djetetu. Pješačite polako i opušteno, uživajte i imajte na umu staru filozofsku izreku koja u ovom slučaju itekako vrijedi - nije važan cilj, važan je sam put.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.