x

Sad ili nikad: Nedjelja dan D za "zmajeve"

Nedjelja je dan D za rukometnu reprezentaciju BiH. "Zmajevi" će u Ostravi u posljednjem kolu kvalifikacija protiv Češke tražiti povoljan rezultat (pobjeda ili remi), koji bi im donio prvi nastup na Evropskom prvenstvu. U slučaju poraza bh. rukometašima ostaje nada da će se naći među četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Kolo prije kraja kroz kvalifikacije je nastup na šampionatu Evrope izborilo 10 reprezentacija, a to su: Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Letonija, Francuska, Portugal, S. Makedonija, Rusija, Mađarska i Danska, a nakon susreta 6. kola biće poznato još 10 reprezentacija koje će se naći u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Vrlo je moguće da će među njima biti i preostale tri selekcije iz regiona, BiH, Srbija i Crna Gora, što bi bilo prvi put u istoriji da sve reprezentacije sa ovih prostora zaigraju na jednom takmičenju.

Puleni Bilala Šumana i dalje drže sve u svojim rukama. Za odlazak na EP potrebno im je da ne izgube od Češke, koja je sigurna, baš kao i Bjelorusija iz naše grupe. Poraz dodatno komplikuje situaciju (ako se desi po mogućnosti sa što manjom razlikom). BiH će tada, kada se oduzmu bodovi od Finske, ostati na dva boda i nadati se da će se naći među četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Tada će se pratiti rezultati u ostalim grupama, koji bi vrlo lako mogli ići naruku "zmajevima". Najbitnije će biti da Poljska i Island, koji se nalaze pod imperativom pobjede, na domaćem terenu savladaju Izrael, odnosno Tursku, te da Mađarska i Letonija opravdaju ulogu favorita protiv Italije i Holandije, a pratiće se i obračun Crne Gore i Ukrajine (najgori scenarij je remi). Ukoliko se ne desi neki nepredviđeni rezultati, BiH će naredne godine igrati na EP.

Sve u svojim rukama drži i Srbija. "Orlovima" trijumf u Novom Sadu nad Švajcarskom sigurno garantuje plasman na Euro, ubjedljivim trijumfom mogu doći i do druge pozicije, a sa dva boda definitivno će biti među najbolje trećeplasiranim. U sličnom položaju je i Crna Gora. Pobjeda nad Ukrajincima im donosi drugo mjesto, remi treće, koje će biti dovoljno za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Parovi posljednjeg šestog kola (nedjelja, 18 sati): Grupa 1: Njemačka - Kosovo, Poljska - Izrael, Grupa 2: Srbija - Švajcarska, Hrvatska - Belgija, Grupa 3: Island - Turska, S. Makedonija - Grčka, Grupa 4: Holandija - Letonija, Slovenija - Estonija, Grupa 5: Češka - BiH, Bjelorusija - Finska, Grupa 6: Francuska - Rumunija, Portugal - Litvanija, Grupa 7: Mađarska - Italija, Rusija - Slovačka, Grupa 8: Crna Gora - Ukrajina, Danska - F. Ostrva. 


(Sport.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.