Safet Zec i Aleksandar Hemon u programu Dana BHAAAS!

21.06.2018 12:00 Do 24.06.2018 18:00

Kako bi spojili najveće naučnike i eksperte iz BiH, regije i svijeta, bez obzira na njihovu adresu stanovanja, te omogućili da svoje znanje, iskustvo i stručnost podjele sa kolegama i studentima, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), već deset godina organizuje konferenciju pod nazivom Dani BHAAAS.

Konferencija koja se već odavno se nalazi u kalendarima mnogih vrhunskih stručnjaka ne samo iz BiH, već i cijelog svijeta, stekla je renomirani status kao najveći naučni događaj na Balkanu. Ovogodišnji 10. Dani BHAAAS održat će se od 21. do 24. juna na Jahorini, a očekuje se da će prisustvovati preko hiljadu sudionika, uključujući 300 predavača u dvadeset sedam simpozija iz medicine i tehničkih, prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.

“Osnovni cilj Dana BHAAAS je spajanje dijaspore i BiH kroz nauku, umjetnost i kulturu i tu smo misiju definitivno ostvarili. Izgradili smo jake mostove BiH sa Sjevernom Amerikom, te sa zemljama u regionu, dijasporom i cijelim svijetom. Postali smo veliki i iskreno, sada je već teško naći grad u BiH koji bi bio domaćin skupu kapaciteta kao što je ovaj. Konferencija na Jahorini, sada sa ponosom mogu najaviti, biće najveća do sada”, kaže dr Nirvana Pištoljević, predsjednica BHAAAS-a i dodaje: “Nismo ni sanjali da ćemo narasti u najveću naučnu, interdisciplinarnu konferenciju na Balkanu. Ako smo u Neumu i Tesliću imali oko 600 do 1000 učesnika, ove godine ćemo kroz pet dana konferencije, imati preko 300 predavača, što znači da ćemo uveliko prijeći 1000 učesnika, koji dolaze iz svih dijelova svijeta. BHAAAS Dani su postali impresivni i nastojaćemo da svaka naredna godina bude još i bolja.”

Pored toga što su se Dani BHAAAS profilirali kao najveći naučni skup na Balkanu, ovogodišnji program pretenduje da konferenciju uvrsti i u jedan od najvećih kulturnih događaja u regionu. Tako će biti upriličena izložba doajena bh. slikarstva Safeta Zeca, kao i pozorišna predstava Knjiga mojih života, nastala kao teatarska adaptacija autobiografske zbirke kratkih priča bosanskohercegovačkog - američkog književnika Aleksandra Hemona. Tu su i koncert Sarajevske filharmonije, izložba Sjećanja na kamen…

“Zbog programa sam naročito ponosna na 10. Dane BHAAAS. Nekad je ova manifestacija bila rezervirana isključivo za naučne skupove, no mi danas s ponosom možemo reći da, uz sav ovaj kulturni program, potpisivanje sporazuma o saradnji sa Kamernim teatrom 55, višegodišnja saradnjom sa Sarajevskom filharmonijom, Zemaljskim muzejom u Sarajevu i međunarodnim festivalom srednjoškolskog teatra Juventafest, te organizacijom izložbi, otvaramo novo poglavlje za BHAAAS”, kaže Pištoljević i naglašava da je za organizatore Dana BHAAAS velika čast saradnja sa Safetom Zecom koji će upriličiti izložbu svojih radova, ali i postati počasni član Akademije.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.