x

Sajam automobila se iz Frankfurta seli u Minhen

Minhen će u budućnosti biti domaćin salona automobila koji se tokom jeseni, decenijama unazad, u tandemu s Parizom, održavao u Frankfurtu, objavila je juče Asocijacija njemačkih proizvođača automobila (VDA). Izbor prestonice Bavarske predstavlja malo iznenađenje jer su drugi gradovi – kandidati smatrani favoritima u trci za naslednika Frankfurta.

Još tokom prethodne godine su se vodile ozbiljne debate o tome kako će izgledati naredno automobilsko bijenale u Njemačkoj, i da li će ga uopšte i biti. U januaru je iz VDA stigla objava da Frankfurt poslije sedamdesetogodišnje tradicije prestaje da bude domaćin salona automobila, a da su gradovi kandidati za potencijalnog nasljednika Berlin, Hamburg i Minhen.

Salon automobila koji je dobio novog domaćina je poznat i kao Međunarodna automobilska izložba (International Automobile Exhibition – IAA). Nažalost, tokom prethodnih godina, popularnost događaja je doživjela strmoglavi pad, pa je tako broj posjetilaca iznosio 931 hiljadu u 2015. godini, da bi se u 2017. i 2019. sveo na 810 i 550 hiljada, redom.

Za kraj još da dodamo da izbor Minhena, ispred Hamburga, a posebno tajnog favorita Berlina, predstavlja demonstraciju fer pleja i "gospodštine" Herberta Disa iz Volkswagena, koji se saglasio da sjedište marke BMW bude domaćin budućih sajamskih manifestacija koje su se ranije održavale u Frankfurtu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.